ДФЗ препоръчва училищните плод и сирене да не се даряват, а да се разпределят между децата

OFFNews 24 април 2020 в 11:25 10284 0

Снимка Анимус/Фейсбук

Кризисният център към асоциация "Анимус" е един от получателите на тези храни, дарени от столично училище.

ДФ „Земеделие“ публикува на сайта си още разяснения по раздаването на плодове, зеленчуци и млечни продукти на деца от учебни заведения по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

С решение на Министерския съвет бе прието спрените доставки на тези храни до градините и училищата да бъдат доставени накуп, като се раздадат еднократно целите количества за периода 13 март-13 май. Така доставчиците ще могат да получат плащанията си по схемата, финансирана от ЕС.

За конкретната доставка отпада изискването да се предоставят поне 4 вида плодове и зеленчуци месечно. Както стана ясно, повечето ученици ще получат по около 3 кг краставици.

Що се отнася до млечните продукти, доставката трябва да включва дълготраен продукт в индивидуална опаковка - сирене или кашкавал.

Най-малко 1/3 от продуктите трябва да са от местни земеделски стопани, уточняват от ДФЗ.

От фонда, който отговаря за изпълнението на двете схеми, отговарят и на широко дискутирания въпрос какво да се прави с продуктите, непотърсени от семействата на децата: "при невъзможност част от децата или учениците да получат продуктите, те следва да бъдат разпределени на останалите деца и ученици от целевата група от учебното заведение". Много родители и училища обаче вече обявиха, че предпочитат да дарят храните на нуждаещи се. 

С постановление на Министерски съвет и в отговор на препоръките на ЕК към страните – членки за взимане на гъвкави решения относно администрирането на двете европейски схеми на национално ниво, се даде възможност децата и учениците да получат еднократно полагащите им се доставки за периода 13 март - 13 май 2020 г., припомнят от ДФЗ.

Децата от детските градини и учениците до 4-ти клас ще получат еднократно пакети с плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, съгласно действащите правила и изисквания за качество, съхранение и доставка на продуктите. Доставките до учебните заведения се извършват както и преди обявяването на извънредно положение - от одобрените заявители.

Двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните заведения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство, припомнят от Държавен фонд "Земеделие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови