Да имаш просветление в ума

Никола Кицевски, Директор в издателска група „Просвета“ 15 февруари 2020 в 09:25 2881 0

История с филмче, заснето с деца от 119-о училище в София, нагледно илюстрира как ловко може да се раздуе поредния „образователен“ псевдоскандал.

А историята е съвсем човешка.

Тя започва преди повече от пет години, когато по случай 70-годишнината на издателство „Просвета“ на деца от същото училище зададохме същия въпрос (Какво е просвета?) и заснехме кратък клип.

Филмчето бе показано на откриването на концерта на „Фондацията“ през 2015 г.в НДК по случай тогавашния юбилей на „Просвета“. Имаше само ръкопляскания. Нямам спомен тогава някой да го е възприел като реклама. Още по-малко пък да е изразил публично възмущение.

Създаденото през 2015 г. филмче бе включено в новото ни видео - сега заснехме част от същите деца, вече пет години по-големи. Една от целите ни бе да проследим как се е променило тяхното мислене. Българските деца, както сами ще се убедите от клипа, растат умни.

Реакциите в медиите по най-различни въпроси, свързани с образованието, включително и този, обаче говорят за точно обратното при някои възрастни.

И вероятно е нужно да се търси скандал там, където го няма, за да научи родната общественост, че:

Най-старото и най-голямо българско издателство за учебна литература „Просвета“ на 15 февруари навършва 75 години.

С букварчетата и учебниците на това издателство са се научили да четат, пишат и мислят близо 8 милиона българи.

Както и че, когато за учебниците на „Просвета“ се говори като за най-добрите в България, всъщност е проява на скромност:

- От 2009 г. насам вече имаме близо 10 учебника и учебни комплекти, взели през годините престижната награда BELMA за най-добри учебници в Европа на Международния панаир на книгата във Франкфурт.

- През 2017 г. такава награда във Франкфурт взе комплектът нови учебници за 1. клас „Голямото приключение“.

- През 2019 г., на последния Франкфуртски панаир, поредицата учебници по английски език „НЕLLO“ категорично бе обявена за най-добрата, създадена за деца, за които английският не е майчин.

- Отличена бе и поредицата ни учебници по история за 5., 6. и 7. клас.
По някои от тези учебници вероятно сега учат деца, заснети в новия клип.

- „Просвета“ е издателството, което създаде първите електронни учебници у нас, преди доста напреднали европейски държави.

Но такива неща рядко се допускат да стигнат до българската общественост. Много „по-професионално“ е да се тръби, например, че всички българските учебници са лоши. Добрите новини са нежелани, скандалните са добре дошли.

Заснехме сегашното филмче, за да го излъчим в НДК преди представлението на мюзикъла “Mamma mia” на Софийската опера и балет, с който избрахме да отбележим 75-годишния юбилей на „Просвета“.

Вече няма да е учудващо, ако и този мюзикъл – или каквото и да било друго културно събитие – някой рече да изтълкува като скандална и недопустима реклама.

„Просвета е да имаш просветление в ума и да знаеш много“.

Просвета е “издателство, което създава учебници и учебни тетрадки”.

Просвета е „ключът към добрия свят“.

Това са част от думите на децата в „скандалното“ филмче.

Дали и възрастните имат достатъчно просветление в ума, за да разберат за какво става въпрос?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови