''Да пробудим в себе си непримиримостта на Левски, да си припомним какво е достойнство!''

България отбеляза 183-ата година от рождението на Апостола на свободата

OFFNews 18 юли 2020 в 23:18 2970 1

България отбеляза днес 183 години от рождението на Васил Левски.

Кулминацията на честванията беше в родния град на Апостола на свободата - Карлово, където на тържествения митинг-заря слово произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Президентът Румен Радев беше в град Левски - единственият град в България с името на Апостола на свободата.

Рано сутринта в Карлово беше отслужена литургия в храма „Свети Николай“. На площад „Васил Левски“ бяха издигнати знамената на България и на Карлово и отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. По традиция бяха посрещнати и участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“.

В продължение на няколко дни 150 души - малки деца с родителите си, ученици и техните преподаватели, студенти, представители на неправителствени организации, туристи - ветерани заедно вървяха в 7 лъча през Стара планина по стъпките на човека, дръзнал да мечтае и воюва за обединена България.

Председателят на парламента

В словото си председателят на НС Цвета Караянчева заяви:

Не от месии се нуждаем днес, а от водачи – разсъдливи, безстрашни, уважителни, готови от себе си да се отрекат за общото благо.

Днес честваме рождението на един човек от бъдното, без други притежания освен чувството за мяра, историческа правота и обич към брата си по тегло. Васил Левски осъзна, че не самозатваряне, а приобщаване е потребно на народа ни.

Тя припомни заветите на Апостола - че в Българско трябва да "народно управление" и всички трябва да живеят под едни чисти и святи закони, както от Бога е дадено.

"Днес, вместо права, отстояваме правомощия, от чуждо име съдим, допуснахме в речта си думи, които не струват и грош", заяви Цвета Караянчева.

Тя подчерта, че както учим децата си на признателност, трябва да учим себе си на разкаяние и смирение. "За да бъде човек свободен, трябва да желае свобода и другиму - свобода пълна, свобода лична, свобода народна", каза Караянчева.

Председателят на парламента прие почетния караул на площад „Васил Левски" и поднесе цветя на паметника на Апостола на свободата.

Президентът

"Стремежите на Левски са живи и днес - заяви държавният глава Румен Радев в словото си по време на честването в Левски. - Нима е отживелица борбата му срещу правото на силата? Нима са изгубили смисъл думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа тук и сега. Нима е загубил смисъл заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обединени и заедно. Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски. Да си припомним какво е лично и национално достойнство.

Ние сме решението на всички предизвикателства. Свободата е път, който трябва да измине всеки от нас. Да не забравяме, че Левски е нашият защитник пред времето, но и нашият съдник пред историята, защото ни завеща своя морален пример, с който днес мерим и думите, и делата.

От нашата непримиримост, особено днес. От нашата обединена воля и от нашите задружни усилия. Само тогава пътят на Левски ще бъде нашият път - като личности и като нация с ясна визия и ясно бъдеще".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2800

1

zpe

19.07 2020 в 06:56

Козирувайте, мишки! За един преврат не ставате! В деня на Левски намерили да ми се правят на военни, непрокопсаници.