Дадоха Каракачанов на Комисията по дискриминация заради Войводиново

OFFNews 09 януари 2019 в 13:43 7706 5

Снимка БГНЕС

Жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов е подадена в Комисията за защита от дискриминация, съобщи пресслужбата ѝ.

Поводът е изказването на Каракачанов в пловдивското село Войводиново след побоя над командоса Валентин Димов. Той бе извършен от двама млади роми - на 17 г. и на 21 г. - навръх Богоявление. 33-годишният мъж с три мисии в Ирак и Афганистан зад гърба си се връщал от ритуала по хвърлянето на кръста в Пловдив, когато двамата изскочини на пътното платно. Направил им забележка да се дръпнат, но вместо това те се нахвърлили върху него с юмруци и ритници, включително в главата. Мъжът е в болница, а извършителите - в ареста.

Напрежението в селото ескалира и военният министър отиде на място.

Освен, че обяви предстоящо събаряне на всички къщи в ромската махала, защото са незаконни, във Войводиново министърът заяви: „Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона”, а също: „Парадоксалното е, че циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа”.

Жалбата е подадена от сдружение "Единство" - Хасково.

Предстои образуване на производство, определяне на признака за дискриминация и на състава в КЗД, който ще разглежда жалбата. Той има един месец за проучване, който може да бъде удължен с още един по преценка на председателя. След това започва фазата на заседанията. Случаят може да се реши в едно, но може да са необходими 5, 6.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

3

безпартийна

09.01 2019 в 20:39

Не мислех, че ще се случи да го кажа, но Каракачанов е прав. Разбира се, той също е виновен, че няма държавна политика за справяне с циганския проблем. А такъв очевидно има. Докато циганите се третират като евтино купени гласоподаватели, спасение няма да има. Трябва сериозна система за задължителен, или принудителен труд и задължително образование, най-вече за децата. И никакви социални помощи без изпълнение на тези изисквания.

11730

1

Батко

09.01 2019 в 15:04

Тоя бидон защо не е в затвора? Като го раздаваше лихвар разбра, че старите македонски преселници в Коньовица имат имоти около спирка "Оряхово". Усука наследниците в мафиотската групировка ВМРО и им открадна всичко. Ся там има некви офиси и магазини. Ех, бидоне, дали е случайно, че те е страх да минеш насам? И да знаеш, ние проблеми с циганите нямаме, щото никой от тях не може да открадне колкото ти!