Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дарения от цялата страна пристигат в наводненото село Ливада

OFFNews - Бургас 09 ноември 2017 в 17:29 2301 0

Снимка OFFNews

Импровизираният склад за дрехи и завивки

Камиони и микробуси продължават да транспортират дарения от цялата страна в едно от най-пострадалите от наводнението преди две седмици села – Ливада, Община Камено.

Денят там тече в един и същи ритъм – хората възстановяват домовете си колкото могат, комисии описват какво ще се ремонтира по тях и какви дарения ще получат, а доброволци карат поредната пратка мебели, техника и пакетирани храни.

Възрастни мъже, със сълзи на очите, събират останките от своя живот. Сълзите са от благодарност. Благодарност към хората, които им помогнаха и благодарност, че са се спасили. Защото тинята и калта ще се отмият, но човешката помощ ще остане като яркото доказателство, че още има и човеци сред нас. Докато продължават да чистят дворовете и да изхвърлят съсипаната покъщнина, разказват кой как се е спасил. Един възрастен човек казва, че стоял четири часа във водата в дома си, която стигала до кръста му. Било го страх да излезе навън, защото вълната е щяла да го отнесе. Друг го спасило това, че станал, за да отиде до тоалетна. Но всички благодарят на хората, които са с тях от първия ден – Българският червен кръст, Организацията за закрила на българските граждани и бургазлията Пламен Карашев, който инициира дарителска кампания сред свои приятели в цялата страна.

Всеки момент трябва да започне и поне частичното възстановяване на пострадалите 36 къщи в селото. По една спалня и една кухня, колкото да преживеят зимата, а напролет – повече, обещава кметът на селото Ангел Радев.

Доброволците от ОЗБГ, начело със Стефан Петров и бургазлията Пламен Карашев бяха докарали чисто нови гардеробчета и шкафчета и продължаваха да приемат заявки за нови мебели. Всъщност, хората не държат да са нови, а просто да могат да ги използват, но някои от даренията са точно такива. Гардеробите и шкафовете са направени по поръчка, купени бяха и нови електоуреди, които бяха докарани още в началото на седмицата. Бургаски фирми и обикновени граждани се включват с хранителни продукти. В бургаския квартал „Долно Езерово“, наводняван също няколко пъти, направили акция в хранителните магазини и хората купували трайни продукти, почистващи препарати и ги докарали до Ливада.

В кметството попълват молби за еднократната финансова помощ. 325 лв., които не стигат за нищо, но толкова дава държавата. Не на всички, обаче. Един мъж ни споделя, че му отказали, защото адресната му регистрация била в Бургас, където имал жилище. Живее в селото девет месеца в годината, но не отговаря на критериите. „Важното е, че сме живи и здрави“, махва с ръка мъжът. Други пък са доволни, казват, че „все е помощ“ и са благодарни, че ще им ги дадат с пенсиите.

Парите може и да не стигнат, но хората са благодарни на помощта, която всеки ден идва за тях. Вече дори не търсят причинителя на тяхното нещастие, обезверени и претръпнали, но съхранили надеждата си, виждайки как стотици българи даряват каквото могат на тези, които са загубили всичко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews