Даренията към #задоброто осигуриха респиратор за Белодробната болница в София

До тази сутрин сумата е 518 688 лева, с тях са купени и 350 шлема и 5 кашона ръкавици за Транспортната болница в Пловдив

OFFNews 27 март 2020 в 10:37 2098 0

Събраните средства в кампанията на групата #задоброто срещу #bgcovid-19 до тази сутрин са 518 688 лв. от 1324-ма дарители, отчетоха оттам и допълниха, че вчера са доставили един респиратор на Белодробната болница "Света София" в столицата.

С даренията са осигурени 350 предпазни шлема и 5 кашона ръкавици за Транспортната болница (МТБ) в Пловдив.

Ще бъдат произведени общо около 5000 предпазни шлема благодарение на безвъзмездното производство на Туплекс ЕООД и Bulged Ltd.

"Още около 1000 шлема ще осигурим благодарение на невероятната група стоматолози и дарители с 3D принтери от цялата страна, координирани от Златина Тодорова, Александър Колев и Божидар Марков", посочват от #задоброто срещу #bgcovid-19. Заявените от болниците шлемове са над 4600 бр. до вчера.

Ако заявките нараснат, има възможност да се осигури материал със средства от кампанията.

Куриерската компания Спиди е доставила безплатно пратки за над 1000 лв.

Заявките на болниците за ръкавици, облекла, маски и очила не спират, но на българския пазар почти всичко от тези необходими предпазни средства е изчерпано. Най-спешно продължава да е осигуряването на маски с филтър за висока защита, предпазно облекло, шлемове - посочват от #задоброто.

През последните два дни оттам търсят голямо количество на маски с най-висока защита, които могат да бъдат внесени до 4-5 дни. Това се отнася и за осигуряването на предпазни гащеризони.

От #задоброто искат да осигурят още един респиратор, ако се съберат средства и се намери апаратът. Затрудненията при последното са породени от забраната за износ на медицинска техника, каквато има например в Германия.

"Така че, ако отчетите ни стават по-кратки не е защото сме спрели, а защото търсим възможности за бърз внос на голяма поръчка" - обясняват от #задоброто.

"Средствата в дарителската сметка на кампанията намаляват. Надяваме се и потребностите от първа необходимост да започнат да намаляват. Ще правим всичко възможно, докато ни подкрепяте и дарявате. Благодарим ви!" - пишат още те.

Целта на групата #задоброто е да помогне на институциите и на обществото, за да преминем по-леко през кризата. Помощта им в момента е насочена основно към болниците в страната.

Доброволческата кампания се осъществява от Проект #задоброто и Фондация BCause.

Всичко за кампанията в реално време и как да дарите, четете във фейсбук групата на #ЗАДОБРОТО.

Дарителската сметка е тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови