Даровитите деца от частни училища също ще получават стипендии от държавата

ОFFNews 13 март 2018 в 17:40 3889 1

Даровитите деца от частни училища също ще получават стипендии като останалите ученици от държавните и общински учебни заведения. 

Това ставя ясно от проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, внесено от министрите на културата, на труда и социалната политика, образованието и на младежта и спорта - Боил Банов, Бисер Петков, Красимир Вълчев и Красен Кралев, качен на сайта за обществени консултации strategy.bg.

Официален вносител на проекта е Министерство на културата.

Децата от частни училища, класирали се на първо, второ или трето място на национални или международни конкурси, състезания или олимпиади ще имат право да получават стипендии и еднократно финансово подпомагане, предоставяни със средства от държавния бюджет.

"С предлаганото допълнение се гарантира равна възможност за развитие на таланта на децата с изявени дарби, които са изключително ценен ресурс на нашето общество", пише се в документа.

Децата могат да получават по 135 лв. на месец в рамките на една година или еднократно подпомагане в размер на до 195 лв.

Ще бъде облекчена и административната процедура в случаите на преместване на ученик от едно училище в друго с различен финансиращ орган. 

В тези ситуации се предвижда стипендията да се изплаща в рамките на календарната година от училището, в което се е обучавал ученикът до момента на подаване на искането.

При наличието на остатък от стипендията, подлежащ на изплащане през следващата календарна година, ученикът трябва да подаде искане до съответния орган за закрила, продължава се в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови