Държавата намалява парите за медицина в университетите, дава повече за инженерните специалности

Александра Маркарян 31 януари 2018 в 17:06 5604 4

Държавата ще плаща по-малка издръжка за студентите по медицина, фармация и стоматология и по-голяма - за тези в инженерните специалности в университетите.

Това става ясно от приети днес от правителството промени в начина на определяне на нормативите за издръжка на обучението на един студент в различните професионални направления, разписани в постановление 162.

Сумата за година е равна на базовия норматив за издръжка на обучението на 1 учащ се в държавните висши училища (за 2018 г. той е 693 лв., съгласно постановлението на МС за изпълнението на държавния бюджет), умножен по даден коефициент. Именно тези коефициенти промени днес Министерският съвет.

Най-голямото намаление е в трите регулирани специалности "Медицина", "Стоматология" и "Фармация". Досега базовият норматив за издръжка на обучението за студент в тях се умножаваше по коефициент 9,40. Оттук нататък сумата ще се умножава по 8,50.

В същото време, за студент в специалност от направленията "Математика", "Информатика и компютърни науки", "Биологически науки", "Химически науки", "Физически науки", "Науки за земята", "Електротехника, електроника и автоматика", "Машинно инженерство", "Комуникационна и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Архитектура, строителство и геодезия", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Биотехнологии", "Хранителни технологии", "Горско стопанство", "Общо инженерство" и "Материали и материалознание" ще се дава повече. При тях коефициентът се увеличава от 2,40 на 2,80.

Годишната издръжка на студент в специалност от направленията "Музикално и танцово изкуство", "Театрално и филмово изкуство" , "Теория на изкуствата" и „Изобразителни изкуства“ също ще се повиши, защото коефициентът се увеличава от 5,00 на 5,30.

Коефициентите за останалите направления не се променят.

Предложените промени са израз на усилията, които Министерството на образованието и науката полага за повишаване ефективността на публичните разходи в системата на висшето образование, се казва в съобщение на пресслужбата на МС по повод промените.

"Необходимостта от корекция на съотношенията в нормативите между отделните професионални направления възниква от създадения към момента дисбаланс в държавното финансиране - обясняват още от МС. - При сегашните коефициенти се формират излишъци на средства при финансирането на определени професионални направления като „Медицина“, „Стоматология“ и „Фармация“ и се наблюдават съществени дефицити на средства в определени области на висшето образование (педагогически, хуманитарни, технически и изкуства). Освен това, те не изразяват себестойността на образователния процес на обучаващите се."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

01.02 2018 в 00:14

Лекарите ги няма, щото са алчни. Те просто получават тука дипломи за МОЯ сметка, а после отиват в чужбина да правят СВОИ пари.
А ти кога за последно си виждал човек, който знае разликата между "металург" и "Металург", което е футболен отбор от залаганията в нечие първенство? Сам знаеш ли за какво служат металурзите, или за тебе също е само поза от Кама сутра?
А горски да си виждал поне?

12075

3

qazwaz

31.01 2018 в 23:07

Титани... Много са ни лекарите, а каква нужда от металурзи и горски има, не е за разправяне. Бравос!

23293

2

Стефан

31.01 2018 в 21:55

И кои не стават за нищо? Без кое може светът?
А че някои са в мейнстрийма, и от това падат кинти, все едно какво могат ... Ми, така е.

11800

1

limlim

31.01 2018 в 19:22

Много е просто: и с тези и с други пари, медицинските специалности са конвертируеми и успешни. Някои други не стават за нищо, поне да произведем повече дипломирани дебили.