Държавата ще помилва своеволията на „Юлен“ в Пирин

Милен Енчев 29 април 2014 в 12:28 4340 19

Ски зона Банско

Въпреки дългия списък нарушения при строителството на ски зоната в национален парк „Пирин“, концесионерът на зоната фирма „Юлен“ няма да бъде наказан. Това личи от отговор на екоминистерството до екокоалицията „За да остане природа в България“, получен през март по Закона за достъп до обществена информация.

През февруари Върховната административна прокуратура потвърди отдавна съществуващите твърдения на природозащитните организации, че част от пистите и съоръженията в ски зона Банско са строени в нарушение през годините.

След писмото на ВАП екоорганизациите са се обърнали към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с въпрос какви административни мерки и актове е предприело министерството спрямо концесионера във връзка с установените нарушения. Предположението на еколозите е, че нарушенията са довели до надвишаването на площта на ски зоната, определена в концесионния договор с над 650 декара, установено през лятото на 2011 г. от тогавашния екоминистър Нона Караджова след геодезично заснемане.

Отговорът, съвсем лаконичен, е, че срокът за налагане на административни наказания е отдавна изтекъл и такива няма да има. „Надвишаването и нарушенията при изграждане на съоръженията, посочени в заявлението, са извършени през периода 2002 – 2007 г. В тази връзка Ви уведомяваме, че към настоящия момент не са образувани административнонаказателни производства, поради изтекъл давностен срок по смисъла на чл. 34 от Закона за административните нарушения и наказания“.

Въпросният текст от ЗАНН гласи, че не се образува административнонаказателно производство, ако за нарушението не е съставен акт до 3 месеца след откриване на нарушителя и ли ако е изтекла година от извършването му (за екологични нарушение – две години).

Така екоминистерството за пръв път открито заявява, че на фирмата, протежирана активно от председателя на Българската федерация ски Цеко Минев, който е и съсобственик на Първа инвестиционна банка, няма да се търси отговорност за нарушенията. Председателят на ски федерацията има интереси и на Витоша, където фирма "Витоша ски", свързана с "Юлен", притежава всички лифтове. 

Списък с нарушенията

Сред незаконните обекти е пистата „Плато 1“, за която екоминистерството призна още през 2011 г. Пистата, дълга около 1700 метра нито фигурира в Териториално устройствения план на ски зоната, нито в концесионния договор между държавата и фирма „Юлен“, създаден въз основа на въпросния план. Освен това тя няма никакви екооценки и съгласувателни решения от министерството на околната среда, няма и документи за строеж или пускане в експлоатация – нито от община Банско, нито от строителния контрол (ДНСК).

Другите обекти, при които според ВАП има „неясноти относно пълното спазване на законовите разпоредби“ (според Върховната административна прокуратура), са пистите „Шилигарник 2“ и „Стражите“, ски влекът в местността „Чалин валог“, резервоарът за вода на Бъндеришка поляна.

При строежа на ски влека и на резервоара концесионерът „Юлен“ е имал разрешения за далеч по-малки съоръжения и своеволно е надхвърлил многократно капацитета им, заключава прокуратурата. Резервоарът на Бъндеришка поляна, отдавна построен, е с капацитет 15 хиляди кубични метра. Преди години екоминистерството е съгласувало строителство на резервоар с обем 104 кубика там, макар че такова съоръжение не е било предвидено в устройствения план. По-късно, през 2003 г. фирма „Юлен“ поискала да й бъде съгласуван проект за 15 хиляди кубика, но искането не било одобрено от министерството. Въпреки това същата година общината дала разрешение за строеж. „Налага се извод, че използвайки съгласуването за по-малкия водоем, „Юлен“АД без разрешение и съгласуване са построили по-големия водоем“, писа прокуратурата до екоорганизациите през февруари.

Ски влекът тип „Паничка“ в местността „Чалин валог“ е изграден без екооценка и съгласуване. През 2007 г. е било съгласувано изграждането на детски ски влек. „Вероятно възползвайки се от това разрешение, Юлен АД е изградило по-голямото съоръжение“, писа прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!