Държавната агенция за закрила на детето партнира на инициатива за доброто

ОFFNews 19 септември 2019 в 15:53 1855 0

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е партньор в благородна инициатива, съвместно с Основно училище „Екзарх Антим I“, град Пловдив. Кампанията е под надслов „Истинското богатство за човека е доброто, което е сторено за другия“. Учениците от начален и прогмназиален етап на училището събраха над 350 детски книги, с посвещения към деца от центрове за настаняване от семеен тип.

На 18.09.2019 г., по време на посещението на д-р Елеонора Лилова в ОУ "Екзарх Антим I", книгите са предадени на председателя на ДАЗД, която ще ги предостави на деца в нужда. Д-р Лилова се обърна към учениците със следните слова: „До всяка една добра дума прибавете по още една, до всяка една добра постъпка прибавете поне по още една и винаги правете на другите такива добри неща, каквито искате да се случват на Вас самите. А направеното добро ще Ви се върне по много!“ От своя страна децата споделиха на председателя, че се чувстват по-леко и им е по-хубаво, когато вършат добрини.

Сред заглавията са „Малкият принц”, „Патиланско царство”, „Котаракът в чизми”, „Хитър Петър” и много други. „Най-ценното в тези книжки са Вашите думи, мили деца! Това, което Вие правите с тази инициатива, е да покажете на малки и големи, че доброто е във всички нас, а добрите послания винаги стоплят сърцата и душите ни!“, каза председателят.

След официалното събитие в ОУ „Екзарх Антим I“, д-р Лилова покани представители на Ученическия съвет на школото да я придружат до Център за обществена подкрепа за деца със специални образователни потребности в гр. Пловдив, за да подарят заедно на децата от услугата част от събраните книги с детски посвещения. Кампанията ще се превърне в национална, като събраните четива ще бъдат изпратени от ДАЗД и на други деца в страната, които ползват социални услуги.

Първите книги, които намериха своите нови малки собственици бяха предадени от членовете на Ученическия съвет, председателят на ДАЗД и директора на ОУ „Екзарх Антим I“ – д-р Катерина Василева. От своя страна директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, гр. Пловдив – г-жа Недка Петрова, подари на д-р Лилова красива картина, нарисувана от юноша от Център за настаняване от смесен тип „Мария Тереза”. Посланието на творбата е: „Истинското се вижда само с очите”.

Към момента само 83 деца в цялата страна са останали в институции за деца, лишени от родителски грижи, сподели пред медии д-р Лилова. Останалите вече са в Центрове за настаняване от семеен тип. Извеждането им от някогашните пансиони за по 300 деца и осигуряването на по-добра среда обаче не е достатъчно – трябва да променим нагласите към тях, каза председателят на ДАЗД. Тя добави, че има много примери за успешни хора, които са израснали без родителска грижа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews