Дават €2 млн. за засаждане и опазване на гори, които обитава малкият креслив орел

Рени Петрова 05 декември 2019 в 14:22 1857 0

Снимка OFFNews

Малкият креслив орел обитава широколистни и смесени гори до открити пространства. Среща се предимно в Европа, включително в България, Азия и Африка, като е включен в Червената книга и е защитен от закона вид.

Изпълнителна агенция по горите започна реализацията на проект за възстановяване, поддържане и картиране на местообитанията му в България по програма LIFE на Европейския съюз. Той ще се изпълнява в партньорство с Югоизточно държавно предприятие - Сливен, Североизточно държавно предприятие - Шумен и Българско дружество за защита на птиците чрез съфинансиране на местни проекти за опазване на местата от мрежата Натура 2000.

Като продължение на предишния проект "Горите на орела" ИАГ, дружеството и държавните предприятия са разработили втори план за опазване на горите и отделните площи на малкия креслив орел. Срокът за изпълнение на проекта е 5 години. 

Едни от главните цели и проекти индикатори за изпълнение на програмата са опазване и създаване на местообитанията, борба с основни заплахи, създаване на нови защитни пояси, подобряване и създаване на нови широколистни култури, както и осъществяването на много други лесовъдни дейности.

Проектът цели подкрепа от всички заинтересовани страни, привличане на средства и инициативи на местно ниво.

Михаил Михайлов, зам.-директор на Югоизточното държавно предприятие изрази своята увереност в изпълнението на проекта и посочи, че всички задължения от тяхна страна ще бъдат изпълнени. Михайлов подчерта, че ЮИДП може би има най-голям опит в извеждане на сеч в горски насаждения и че това ще спомогне за изпълнението. Имаме добър и богат опит, бе категоричен зам.-директорът. 

Инж. Веска Стойнева от СИДП също гарантира успешното завършване на проекта и попълни, че ще превърнат малките гори в широколистни смесени такива. 

Временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Българското дружество за защита на птиците Стойчо Стойчев съобщи, че това е вторият проект за малкия креслив орел, като и в първия, дружеството е било в партньорство с Изпълнителната агенция по горите. Според Стойчев в обществото съществува известно недоверие между неправителствените организации и държавните институции и заяви, че това е единственият проект, одобрен за тази година, в който водещ партньор е българска асоциация. 

Проектът е подкрепен от Европейския съюз, като той ще осигури 73,52% от общата сума на проекта, която е около 2 млн. евро. Останалите проценти трябва да бъдат съфинансирани от партньорите.  

Главен експерт горскаполитика и анализи към ИАГ Николай Василев изрази сигурност за завършване на проекта и подчерта, че тъй като програмата е гъвкава, е възможно преизпълнение на поставените цели. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови