'Демократична България': АЕЦ 'Козлодуй' е ядрено бунище, а 'Белене' е още по-рискова

"ТЕЦ Марица изток 2" ще бъде затворена, ако се построи АЕЦ "Белене"

OFFNews 12 юни 2019 в 16:48 7670 3

Мартин Димитров.

"Демократична България" публикува позиция, написана от бившия депутат и експерт по икономика и енергийна независимост Мартин Димитров, във връзка с евентуалния строеж на АЕЦ "Белене", която е силно критична към проекта. Публикуваме текста без редакторска позиция:

Управляващите и парламентарната „опозиция“ формираха нов Отечествен Фронт, който се опитва да наложи довършването на АЕЦ „Белене“ на всяка цена. Вече започна агитационна кампания за предаване на националните интереси чрез предоставяне на държавни гаранции на евентуалните инвеститори, вероятно и други облаги за сметка на данъкоплатците. БСП „вдигна топката“ и сега се очаква ГЕРБ с ентусиазъм да приеме данъкоплатците да поемат основните рискове.

Сериалът „Чернобил”, излъчен по НВО, за пореден път показа, че ядрените рискове не могат да бъдат предвидени и предотвратени. Че некомпетентността и високомерието, подценяването на рисковете, неотчитането мнението и опита на другите, липсата на откритост, наглостта и глупостта са основните причини за ядрените катастрофи.

Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане на отработеното ядрено гориво за преработка, а го трупат на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това я превръща в ядрено бунище, създаващо заплаха за националната сигурност. Същевременно предвидените средства за тази цел изчезват, средства за изграждане на крайно хранилище за високоактивните отпадъци не се събират.

АЕЦ „Белене“ е огромен риск за България, защото:

1/ Нейната електроенергия обаче ще е много по-скъпа от тази на АЕЦ „Козлодуй“, което ясно се доказва от анализите на авторитетни международни институции, както и от договорите за изграждане на нови АЕЦ в Турция и Великобритания. В последна сметка резултатът би бил двукратно поскъпване на тока.

2/ Площадката е в сеизмичен район, а баластровата възглавница, направена за намаляване на сеизмичното въздействие, вероятно е увредена след наводняването й преди 9 години (големият гъол). Това може да доведе до катастрофална авария.

3/ Налагането на проекта АЕЦ „Белене“ неминуемо води до затваряне на действащи централи. Бездействието на правителството вече изправя пред фалит ТЕЦ Марица Изток 2 – гръбнакът на нашата електроенергетика и на енергийната независимост на страната.

Ние от Демократична България настояваме за следното:

1/ Настояваме за независима проверка, с участието на професионалната общност в България, на баластровата възглавница.

2/ Да не бъдат предоставяни държавни гаранции под никаква форма.

3/ Проектът да бъде прекратен и да се започнат открити консултации за реализация на активите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

3

Jinx

13.06 2019 в 20:54

За да говорят такива глупости явно никой от тия смешници няма никава идея от ядрена енергетика!

23293

2

Стефан

13.06 2019 в 07:06

О, неуспялото анално мераклийче има фенове?
Ще ги отработим.

23293

1

Стефан

12.06 2019 в 19:54

Ти па какво тръгна да подаряваш, малкият? Ае бегай - легай, седесе-то възкръсна и без тебе:) Ти нали навремето ги отсвири? Е, сега пак те подаряват националното достояние, ти не си на мода:)
А па оня - Борисов да си го озаптява, той е всемогъщ. Ти си проста поразяваща уста.