Демократична България поиска Столична община да се откаже от инсенератора

OFFNews 13 април 2020 в 18:19 2524 6

Представителите на Демократична България в СОС настояват Столична община да се откаже от проекта за строителство на инсенератор и парите за него да бъдат пренасочени към мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус, както и такива за омекотяване на икономическия удар и инвестиции с отношение към здравословната среда на живот. Това се казва в декларация на обединението, включващо ДСБ, Зелено Движение и Да, България.

Всички сериозни изследвания на COVID-19 доказват правопропорционална зависимост между замърсяването на въздуха, скоростта на разпространение и броя на жертвите, а според данните от Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта, инсталацията за изгаряне на RDF гориво ще добави във въздуха на София нови 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона ФПЧ годишно, посочват демократите.

Според тях инсенераторът на София е неразумна инвестиция.

Изпитваме огромна нужда от финансов ресурс за закупуване на тестове, консумативи и медицинска техника за справяне с епидемията и минимизиране на риска от вторични пикове. Столична община трябва да разполага с готов списък антициклични инвестиции за раздвижване на местната икономика и омекотяване на икономическия удар, който карантинните ограничения нанесоха на всяко столично домакинство и бизнес. Сред тях няма място за проект със 100% импортно оборудване, който ще влоши здравето на софиянци, сериозно ще натовари столичния бюджет и ще затвори за десетки години напред пазарна ниша, в която могат да се развиват стотици фирми за рециклиране и екоиновации, се казва в декларацията на общинарите демократи.

Те искат договорът за заем от 130 милиона лева от ЕИБ да бъде прекратен и Столична община да запази максимална кредитоспособност, от която да се възползва при необходимост за справяне с кризата.

Част от гранта по ОП „Околна среда” в размер на 180 милиона лева трябва да бъде спешно пренасочена към оборудване на болници. Друга част – към дейности за повишаване на енергийната ефективност на училища и общински сгради като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще създаде допълнителна заетост в строителния бранш и ще снижи разходите на общината за поддръжка на тези сгради, обясняват демократите.

Ето и текста на цялата декларация на групата на Демократична България в Столичния общински съвет:

Настояваме Столична община да се откаже от инсинератора сега

Режимът на извънредно положение в държавата предоставя на Столична община уникална възможност да вземе силно и навременно решение – да пренасочи планираните 310 млн. лева за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София към мерки за ограничаване на епидемията и дълго отлагани инвестиции с отношение към здравословната среда на живот.

Всички сериозни изследвания на COVID-19 доказват правопропорционална зависимост между замърсяването на въздуха, скоростта на разпространение и броя на жертвите. Отдавна е известно, че и най-малкото увеличаване на количеството ФПЧ във въздуха повишава риска от смърт по различни здравословни причини. Напомняме, че по данните от Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта, инсталацията за изгаряне на RDF гориво ще добави във въздуха на София нови 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона ФПЧ годишно.

В същото време изпитваме огромна нужда от финансов ресурс за закупуване на тестове, консумативи и медицинска техника за справяне с епидемията и минимизиране на риска от вторични пикове. Столична община трябва да разполага с готов списък антициклични инвестиции за раздвижване на местната икономика и омекотяване на икономическия удар, който карантинните ограничения нанесоха на всяко столично домакинство и бизнес. Сред тях няма място за проект със 100% импортно оборудване, който ще влоши здравето на софиянци, сериозно ще натовари столичния бюджет и ще затвори за десетки години напред пазарна ниша, в която могат да се развиват стотици фирми за рециклиране и екоиновации.

Основната презумпция на проекта за изгарянето на отпадъци е добитата топлина да замества скъпия природен газ с референтна цена от 200-270 евро/1000 м³. Сегашните пазарни нива са два пъти по-ниски и няма изгледи това да се промени. Не е изненада, че, въпреки двете осъдителни присъди по ЗДОИ, анализът „Ползи-разходи”, който съдържа стрес тестове за различни ценови сценарии, остана единственият напълно засекретен документ.

Договорът за заем от 130 милиона лева от ЕИБ трябва да бъде прекратен и Столична община да запази максимална кредитоспособност, от която да се възползва при необходимост за справяне с кризата.

Част от гранта по ОП „Околна среда” в размер на 180 милиона лева трябва да бъде спешно пренасочена към оборудване на болници. Друга част – към дейности за повишаване на енергийната ефективност на училища и общински сгради като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще създаде допълнителна заетост в строителния бранш и ще снижи разходите на общината за поддръжка на тези сгради.

Настояваме Столична община да пренасочи тези средства сега. Вместо да отнемат, те могат да спасяват живот. Вместо да са тежест, те могат да бъдат стимул за столичната икономика.

Група на "Демократична България" в Столичния общински съвет

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

6

Jinx

14.04 2020 в 21:59

Може да го забавят заради кризата, но надали ще се откажат от проекта. ДБ се опитват пак да упражняват политически натиск.

4015

5

No matter what

14.04 2020 в 14:50

То всяка инвестиция, на която те не могат да резонират или от която да не модат да спечелят е неразумна. Не им ли писна от месец да слушаме все за техните предложения и мерки...

12392

4

мгергов

14.04 2020 в 14:21

На тези само пари са им в главата, само за пари мислят и много обичат да разполагат и правят сметки на чужди пари. Но да помогнат със собствени средства и дума няма да стане! Може би са единствените, които не се включиха с някаква адекватна подкрепа в борбата с COVID-19!

4000

3

DepecheMode

14.04 2020 в 12:20

ДБ винаги са пълни с идеи, разбират от всичко, предлагат, напътстват, критикуват. Обаче самите те какво точно градивно са свършили?

12860

1

newfoundland

13.04 2020 в 19:01

Демократична България миналата седмица се опитаха да бламират Бонев от Спаси София и да си разчистят терена от критици.
 
X

Подкастът на OFFNews