Депутати: Напушените шофьори да се наказват като пияните с до 1,2 промила

Тест за слюнка решава престъпник ли е дрогираният зад волана

OFFNews 10 януари 2020 в 11:24 8347 5

Дрогираните шофьори да получат шанс като качилите се да карат с алкохол в кръвта до 1,2 промила, предлагат депутати от ГЕРБ, ДПС и НФСБ. 

Шофирането на пияна глава, но не над 1,2, не е престъпление според Наказателния кодекс. Минимална доза за напушени или надрусани водачи обаче няма, което трябва да се промени, според вносителите на законопроекта за допълнение на НК. Документът е качен на сайта на Народното събрание. 

Поправките предвиждат по-либерален режим да се прилага, ако дрогата не е повлияла на поведението на шофьора на пътя, или употребата се установява чрез свидетелски показания или със СРС.  

"Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е употребило наркотично вещество, като е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици или дори месеци, и вредният ефект от злоупотребата да е отминал", пишат депутатите си в мотивите. 

Депутатите предлагат употребата на наркотици да се установява чрез тест на слюнката, а след това - с кръвна проба. "Ако се докаже наличие на наркотично вещество в слюнката, при това с утвърдените тестери, чиито настройки, специално предназначени за контрол на шофьори, показват положителен резултат само в кратък период след употребата, може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху реакциите на водача", пише още в мотивите на вносителите.  

Според тях с предлагана промяна "въпросът ще бъде разрешен чрез баланс между стремежа към нулева толерантност спрямо подобни прояви и основният принцип, че за да се обяви за престъпление, деянието трябва да е обществено опасно". 

Вносители на законопроекта са Лъчезар Иванов, Борис Ячев, Гергана Стефанова, Пламен Нунев, Нигяр Джафер и Адлен Шевкед. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

5

AnderXale07

11.01 2020 в 18:05

А за какво взимат заплати тия в парламента? Естесвено, че трябва да се пишат различни закони за различните неща. Какви са тия глупости дето ръсиш? Как може да слагаш под общ знаменател всичко? Личи си, че не разбираш нищо от право и законодателност. А за синтетичните наркотици е съвсем различно и ефектът е друг. Не виждам смисъл да изпадам в подробности и да ти давам примери, понеже не си разбрал и дума от предишния ми пост. Взимай си там финамините и скачай от къде си искаш. Това си е лично твой проблем!

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

11.01 2020 в 00:55

AnderXale07 що не си спомниш за първото дело на СПЕЦСЪДА!! Бе за две неизпушени цигари марихуана..
А само за марихуаната ли трябва да се пише в закона?
Забранена ли е кръвната проба за наркотици? Не е.. Имаш ли възможност да докажеш, че си пушил марихуана преди 71 часа? Имаш..
Или и за амфетамините, кокаина, дизайнерската дрога и т.н. вещества.. Тяхното действие дали минава за 1 до 4 часа?
Случайно да си вземал след четири изпит по съпромат във ВМЕИ "Ленин"?
С ФЕНАМИН - купуваше се със зелена рецепта и 13 СТОТИНКИ в аптеката.. (Наркотик от рода на амфетамините)..
С по едно хапче на ден и знам много добре, колко държеше. И как цял ден те караше да скочиш от балкона на петия етаж. Докато си пушиш там тютюневата цигара!
И пак да те питам - за всяко наркотично вещество трябва да се пише закон?

4005

3

AnderXale07

10.01 2020 в 19:33

До умника лафърдиев. Изключително си прост! Сегашните тестове за марихуана реагират до 72 часа след употреба. Това са три дни!!! А реално ефектът е 1-4 часа. С този законопоект се поправя една голяма грешка и неправда спрямо пушещите марихуана. Не е коректно примерно да си пушел вечерта след работа и на сутринта да ти вземат книжката и да те вкарат в затвора, без реално да си извършил престъпление. И това в момента се случва само в България от цяла Европа. По твоята логика, защо не почнат да вкарват в затвора, ако си употребявал алкохол три дни преди да шофираш? А ако имаше поне малко сиво вещество в празнатата ти кратуна, която не е само за пазене на равновесие, щеше да си направиш труда да прочетеш малко статистика за ПТПтата в света и колко процента от водачите, причинили ги, са употребявали само марихуана. А след това да ги сравниш и с тези употребили алкохол. Също така може да провериш и процента пушещи марихуана, но неупотребяващи алкохол!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

10.01 2020 в 18:29

И що до 1,2 промила?
А не над 1,2 промила да са наказанията?
С какво един нашмъркан с кокаин джигит е по-безопасен от пиян на четири ракии?
Може ли някой нормален да каже и опише разликата?