Депутатите окончателно приеха регулации за свободното къмпингуване

OFFNews 13 юни 2019 в 13:44 15533 1

Депутатите окончателно одобриха промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които въведоха законова възможност за диво къмпингуване, но при определени условия.

Според промените извън територията на морските плажове и местата за официално къмпингуване ще може да се създават зони, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани.

Конкретният текст гласи, че може да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и "Б", извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.

Вносителят на промените е народният представител от ВМРО Искрен Веселинов, който ги определи като "една позитивна новина за българските къмпингари". Досега дивото къмпингуване не беше уредено от закона - т.е. на практика беше незаконно, но не се и санкционираше, коментира той.

Веселинов още съобщи, че предстои да бъде изготвена наредба, която ще определи местата за къмпингуване и ще регламентира глобите. Тя ще бъде издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието, министъра на околната среда и на министъра на туризма. По думите на Веселинов обаче това ще отнеме около година и половина и санкциите няма да влязат в сила следващите два летни сезона. 

Неговата официална забрана започна спор между управляващите и опозицията. Докато управляващите са на мнение, че то трябва да е разрешено само на определени от Министерството на туризма, то според опозицията хората трябва да могат да къмпингуват свободно по българското Черноморие. 

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира, че е редно да бъдат определени места, за да се знае кой носи отговорност, ако има оставени отпадъци или нанесени щети. "Ще ви дам един пример с Гърция, където няма как да отидете на неопределено място и да си поставите палатката, кемпера или каквото и да било друго", допълни той. 

Явор Божанчев от БСП обаче отвърна, че според тях предложението е крайно.

"Да, ред трябва да има, но не може да приравним кемпери, каравани и в същото число да сложим палатки. Това на практика означава не ограничаване, а забраняване на свободното къмпингуване. Една тенденция, която в Европа върви на обратно.
Промените в Закона за устройството на Черноморието са на път да изкарат на протест и много екологични организации, но това ще стане ясно, когато те бъдат окончателно приети", заяви той. 

С приетите окончателно изменения се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони. С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

Вече два дни текат протести на обединената група независими организации "Бетономорие", която настоява за цялостна оценка на закона за изменение и на самия ЗУЧК и анализ на прилагането му от влизането му в сила на 1.01.2008 г. Нейни представители присъстваха на гласуването на закона днес в пленарната зала и заявиха, че ще продължат с протестите.

Според тях е редно президентът да наложи вето върху закона, тъй като в него се предвиждат глоби и санкции само за увреждане на бели, сиви и облесени дюни. Според тях така остават незащитени зараждащите се дюни, които са най-застрашени от строителство, поставяне на временни обекти и леки коли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

13.06 2019 в 15:51

"Досега дивото къмпингуване не беше уредено от закона - т.е. на практика беше незаконно, но не се и санкционираше."

Не-забранените неща са позволени. Може да ви се иска да е обратно (любимият ви ЕССР върви натам), но още не сме стигнали до утопията на еднакво мислещи хора с еднакво поведение.