Десетки казаха последно 'сбогом' на проф. Божидар Димитров на поклонение в НИМ

ОFFNews 04 юли 2018 в 19:35 3748 0

Десетки дойдоха, за да отдадат последна почит на проф. Божидар Димитров в сградата на Националния исторически музей, където се състоя поклонение в негова памет.

В сградата на музея, който ръководеше близо 20 г., пристигнаха кмета на столицата Йорданка Фандъкова, директорът на НИМ доц. Бони Петрунова и министърът на културата Боил Банов, както и неговият предшественик и председател на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов.

"Тъгувам заедно с Вас от загубата на проф. Божидар Димитров - един истински родолюбец, за когото строгите норми на обществото понякога бяха хлабав морски възел, а изгарящата го любов към всичко българско го направи силен и устояващ във всяка житейска буря като верен созополски фар, който ще продължи да осветява пътя към Родината и към върха.

Колегията определи дългогодишния директор на Националния исторически музей като прекрасен ръководител, изключителен учен, историк, преподавател, публицист и приятел. Тъкмо това приятелско отношение към широката аудитория спечели на проф. Димитров славата на отзивчив и сладкодумен разказвач, автор на благи беседи и откровени исторически тълкувания. За редица хора той бе не само истински съвременен бранител на българщината, но и отдушник с неповторимо чувство за хумор в не една сложна историческа дилема", каза министър Банов.

Проф. Димитров ни напусна на 1 юли тази година. Известно е, че прахът му да бъде разпръснат над Созополския залив, тъй като приживе и пожелал да бъде кремиран. Самият Димитров е родом от Созопол.

Той е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол Средното си образование завършва в Бургас, а по-късно и История в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Института за древни текстове, Париж, както и палеография във Ватикана.

12 години – до 1990 г. е уредник в Националния исторически музей, а след това е дългогодишен директор на музея.

През 2009 г. става министър без портфейл с ресор българите зад граница. Ще запомним Божидар Димитров и с предаванията му „Памет Българска“ по БНТ и „Историята… с Божидар Димитров“. 

Носител на най-високото отличие на МК "Златен век". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови