Десетки нарушения в центъра по диализа във Видин

Електропроводимостта на водата за лечението е над нормата, увреждала пациентите

OFFNews 19 януари 2019 в 10:33 3627 0

Десетки нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин е открила Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Водата за диализно лечение не е в нормите, а хората, които поддържат апаратурата, нямат преминал курс за това. Персоналът в клиниката не е ваксиниран и срещу Хепатит B, сочи още докладът на здравните власти. За това информира Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум", цитиран от Дарик. Проверката бе назначена след едноседмична авария в центъра през октомври миналата година, по време на която почина 50-годишен мъж.

Пациентите продължават да бъдат на тази терапия, която всъщност не им помага, а напротив, дори ги уврежда. Описано е от "Медицински одит", че водоочистващата система, която всъщност стана причина за аварията и за това да няма хемодиализа във Видин за няколко дни, че електропроводимостта на водата за диализно лечение често е над допустимите граници на изискванията. Всъщност първопричината за това, което се случи като авария, не е отстранена, а просто е закърпена и продължава да функционира в абсолютно същия вид", посочи Иван Димитров.

Нито един от технолозите, които отговарят за апаратурата, няма завършен курс за работа с хемодиализна апаратура. Това при всички случаи компрометира лечението. Докладът продължава с още много нарушения, едно от които е, че от девет медицински сестри, три нямат преминал курс за диализни сестри и за работа с апаратурата. Отделно нито персоналът, нито пациентите са ваксинирани за Хепатит, което е заложено в хемодиализния стандарт. Парите, отпуснати за тези ваксини, са отишли на друго място. Пациентите споделяха с нас, че голяма част от посочените като пациенти с такива ваксини, всъщност са ги закупували сами с мисъл за здравето си, а дори не са поставени от болницата", алармира още председателят на "Български пациентски форум".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови