Destructive Creation: Как да спасим София от кюмбетата на Факултето (видео и галерия)

Благотворителната кауза прерасна в разгорещен спор

Донислав Донев, Рени Петрова 17 декември 2019 в 18:48 8314 4

Снимка Донислав Донев

Арт групата Destructive Creation помогна на жители от "Факултета", като постави котле на дърва с водна риза и го свърза с импровизирано парно и така комините в квартала станаха с 10 по-малко.

С целта на акцията "Топли хора" Destructive Creation са закупили котле, прокарали тръби и поставили подарени от хората радиатори. Идеята им - лесно можем да спасим София от мръсния въздух. Организаторите разказаха, че това са обикновени печки, поставени на необичайно място.

Зам.-кметът на район "Красна поляна" Николай Вушовски присъстваше на откриването на инсталацията днес. Според него акцията е правилна, но групата не може да изгради на всички живущи подобни инсталации. "Въпросът е те да видят как се прави и ако може сами да изградят още". Вушовски заяви, че общината ще помогне на хората, получили възможността да се отопляват с котлето.

Планът на Destructive Creation е да бъде намерен по-голям котел и финансиране, за да се обхванат колкото се може повече къщи. И ако е възможно - целият квартал. От арт групата уточниха, че са поставили изискване на хората, които ще се отопляват на поставената инсталация, да горят само сухи дърва, без да замърсяват въздуха, защото "когато имат кюмбета вкъщи, хвърлят в тях всичко - пластмаси, парцали. Ние не правим нищо по проект и затова имаме такава свобода. Тук сме от месец. Първо дойдохме, видяхме, че сме приемани от хората и че ще се получи".

Destructive Creation призоват хората да дарят своите стари радиатори, за да може хората от квартала да започнат да се отопляват чрез тях и да се намали замърсяването на въздуха. Арт групата търси финансиране за кранчетата и тръбите, които са по-големият разход. 

Благотворителната кауза обаче прерасна в разгорещен спор, след като една от жените, живееща в квартала, попита кмета кога може да отиде в общината, за да подаде декларация за прокарване на ток и вода.

След като Вушовски отговори, че заявления се подават само с документ за собственост, жителите на "Факултета" започнаха да негодуват.

Зам.-кметът обясни, че няма как да имат ток и вода в незаконните си постройки и допълни, че се очаква през пролетта част къщите да бъдат разрушени.

Вушовски уточни, че няма улици и канализация, защото "сте се настанили по поляната - на който, където му е хрумнало", както и че лесно може да се провери дали е имало къщи на мястото преди 20 години. Хората обаче опонираха с това, че са родени там и искат да платят, каквото трябва, за да може всички постройки да бъдат узаконени. 

Според местните преди изборите е било обещавано да се изгради канализация и да се прокара електричество. Жителите изразиха убедеността си, че има как да бъдат изградена канализация, без да се премахват постройките. Спорещите поискаха от кмета да се узаконят постройките, за да не останат децата им без покрив. 

Спорът не беше решен, но приключи, защото Николай Вушовски си тръгна, като пред това обясни, че поводът за днешното събиране е друг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

Martin Milev

18.12 2019 в 11:48

Деструктивни балъци. След месец-два тази инсталация ще е в пункт за вторични суровини.

23293

3

Стефан

18.12 2019 в 02:00

Боже! Кога Ще снисходиш по нашата земя, и ще просветиш безумците? Които нямат ум.
Топлофикацията е измислена отдавна. Остава въпросът дали трябва да се похарчат повече пари за филтри за кюмбета, отколкото за безплатно парно.
С "разпореждане" на герберастка командирша, естествено.
Не сте и клоуни, вие верно сте за убиване.

12608

2

gadeff

17.12 2019 в 22:37

Най-добре да ги газифицират всичките.

10372

1

elbarbudo

17.12 2019 в 21:46

Що за расизъм?! От кюмбетата на бояна, драгалевци и прочие кога?