Детето от Кардам вероятно е починало от остра инфекция, а не от хранително отравяне

OFFNews
30 октомври 2019 в 12:47 | 6378 |2

Причина за трагедията с детето от с. Кардам е остро инфекциозно заболяване, а не хранително отравяне, както се предполагаше първоначално, смятат токсиколозите.

Хранителните продукти, които са консумирали починалото 9-годишно момче и другите членове на семейството, не са отровни, съобщи за БНТ проф. Снежа Златева, началник на Клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна.

Предстои да се направят още проби и изследвания, за да се установи точната причина за смъртта на детето.

Две от децата на същото семейство са настанени в интензивното отделение на болница "Света Марина" във Варна, като състоянието на по-малкото дете е стабилно, а другото все е с опасност за живота.

Останалите три деца в семейството са били настанени в болницата в Добрич по настояване на социалните служби, за да са под лекарско наблюдение, въпреки че нямат симптоми на заболяване. 

Семейството е социално слабо, шестте деца са отглеждани от майката, бабата и дядото, като редовно ходят на училище и детска градина. 

Близките на децата смятат, че лекарите от спешната помощ са подценили състоянието им. 

Първите оплаквания на децата са се появили в събота срещу неделя. 

Препоръчани материали
kokoten

Рейтинг : 1006

30.10 2019 в 14:49 2
+ 1
- 0
Офф-ци не допускайте идиотски мнения да понижават нивото на сайта....За сведение на "знаещия" ВОВ,диагнозата на хранителните отравяния се поставя в 99% със посевки в хранителна среда.Минималното време за една посявка е 3(три)дни.Преди тия три дена не може нищо да се каже.За вирусите важат същите неща.Има бързи тестове които откриват групите вируси,но точната диагностика се извършва с посявка,или в яйца,или в маймунски тестиси(който иска може да дари тестисите си).Микробиологичната диагностика не е лесна работа,същевременно е много отговорна.При наличие на някой опасен,патоген се извършват много допълнителни тестове,които отнемат много време,поради технологията и естеството на изследванията.Вова,не се изказвай неподготвен,това не е като да белиш картофи или да дозираш солта на чорбата....
WOW

Рейтинг : 1127

30.10 2019 в 13:33 1
+ 10
- 1
Микробиологичните хранителни натравяния са остра инфекция! Хранително е когато пътя на предаване на инфекциозния агент, вирус, бактерия или гъба, е през храната. Срамота е, че вече 4 дена инфекцията не може да бъде диагностицирана и това поставя в риск живота на другите деца. От изявленията на варненските лекари се вижда само объркване.