Детска линейка във Варна. Градът събра за идеята 260 хиляди лева от капачки и дарения

Нели Александрова 16 февруари 2023 в 17:19 2984 4

Снимка OFFNews

Първата детска/неонатална линейка вече е факт във Варна. Парите за нея бяха събрани за четири месеца в акции за събиране на пластмасови капачки, стотинки и дарения като част от регионалната кампания „Аз вярвам и помагам“. Нейн инициатор и основен организатор е Владислав Николов.

Каузата, която тръгва като малка квартална идея, обединява десетки хиляди от 2015 г., когато започна първото събиране на капачки в помощ на недоносените бебета у нас. С парите от събраните и предадени за рециклиране капачки беше купувана апаратура за отделението по неонатология във варненската АГ болница "Проф. Д-р Димитър Стаматов", която обслужва цяла Североизточна България и отделението по детска хирургия в МБАЛ "Св. Анна - Варна" – една от общо трите детски хирургия в страната, както и за родилните отделения на двете лечебници.

В подкрепа на децата от началото на кампанията бяха събрани над 240 т. капачки от хора и институции в десетки общини от областите Варна, Добрич, Разград, Търговище, Русе. Капачки в подкрепа изпращаха и българи, живеещи в Германия, Великобритания и дори Мексико.

Първата детска линейка във Варна струва 260 хил. лв. с оборудването, каза Николов при официалното ѝ представяне и връчването на ключовете на директора на Спешна помощ във Варна, д-р Мая Рашева.

Линейката ще се ползва не само за обгрижването на най-малките пациенти, но и за всички деца до 18-годишна възраст.

Апаратурата е последен клас, като за реанимобил, има и кувьоз. В случай на нужда, от нея ще се ползва и екипът на АГ болницата, уточни Рашева.

По думите ѝ, ежедневно във Варна се обслужват поне 5 спешни адреса с деца. Всяко второ има нужда от хоспитализация, сочи статистиката.

В рамките на следващите три дни – от 17 до 19 февруари, линейката ще е паркирана пред един от варненските молове, за да може всеки, който желае, да я види отблизо. Там ще има и благотворителен базар.

Следващата кауза на кампанията „Аз вярвам и помагам“ е събирането на половин млн. лв. Парите ще са за покупка на първият изцяло оборудван мобилен пункт за кръводаряване в България. Той ще бъде дарен на Райония център по кръводаряване. Ще бъде купена и втора детска линейка - тя ще бъде оборудвана с апаратура за детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

16.02 2023 в 20:16

И на фона на това държавните чиновници тихомълком си повишиха заплатите, а на шефовете на държавни дружества падна таванът на заплатите. Ще каже човек, че имат по две усти и два г@за.

-390

3

Козин Човков

16.02 2023 в 19:06

Страна, в която населението събира капачки за линейка, е обречена на бедност и простотия.

22547

2

dolivo

16.02 2023 в 18:51

Държавата разградена като не може, явно хората трябва.

Собствеността и отчетността за тази линейка как е уредена? Държавния орган не може да стопанисва, трябва през фирма да се отдава, като поддръжката се представя като разход.

Така работи истинската отчетност

10298

1

AntiZ

16.02 2023 в 17:39

Какво нещо, варненци събрали парички за детска линейка, варненското изпражнение копейкин къщичка с колица си спретна с крадени парички. А сега де!