Детският хор на БНР с протестен концерт пред радиото

OFFNews 17 август 2018 в 14:49 2400 0

Детският хор на БНР започва протестни концерти пред радиото заради внезапното прекратения договор на диригента им - маестра Венеция Караманова.

Хористите, които откриха европредседателството с българския и европейския химн в Народния театър, смятат да правят концерти под прозорците на директора на БНР Александър Велев, докато Караманова не бъде възстановена на работа.

В съобщение до медиите се обяснява, че работата на Караманова е поета от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова, на която обаче така и не са били предадени традициите на хора. "Възмутени от подмолните чиновнически хватки, с които се унищожава дългогодишно градената институция Детски радиохор, през последния почти цял месец, деца и родители писаха писма и подписки до ръководството на Българското национално радио с молба да бъде възстановена на работа маестра Караманова за още два сезона, за да може да предаде на новата диригентка традициите на тази школа", пише в съобщението. 

Директорът на радиото е имал среща с хористите и техните родители и на нея е обещал, че Караманова ще бъде върната на работа. В съобщението за готвените протестни концерти се казва, че вчера ѝ е бил предложен нов договор, но за съвсем друга дейност - "да отговаря за дисциплината и реда и спазва правилата за безопасност". Възнаграждението, предвидено в него, е в размер на 156 лв. на месец за работа със 120 деца. 

Ето и писмото, което от Детския хор са изпратили на директора на БНР Александър Велев:

УВАЖАЕМИ Г-Н ВЕЛЕВ,

Ние, Певците на ДЕТСКИЯ ХОР на БНР, Ви молим да не разрушавате успешния екип, в който сме се превърнали чрез многогодишна работа и постоянни репетиции, и настояваме да върнете на работа нашия диригент Маестра Венеция Караманова.

Успехите ни на сцената, на които сте свидетел и Вие и цялата културна общност, са резултат от дългогодишно изгражданата школа ДЕТСКИ РАДИОХОР. Традициите, установени от маестро Недялков, които Маестра Караманова неотклонно следва в ежедневната си работа с нас, сплотяват певците и създават успешния екип. Особено силно го почувствахме след загубата на маестро Недялков, когато скръбта ни беше обзела, тогава традициите и отговорността, на която ни беше научил Маестро, ни дадоха сили да се изправим и да пеем в негова памет.

Незаменимата връзка между хор и диригент, на която дължим своето успешно представяне през годините, не се създава с една репетиция. Нужно е време, за да може един диригент да спечели доверието на певците, да се утвърди като авторитет и да превърне 120 деца в работещ екип. Това са умения и традиции, които се предават с години. Така както е необходимо време, за да израстне едно дете, така е необходимо време, за да израсне и един детски хор. Нашият диригент Маестра Караманова не управлява хор, тя го изгражда. Изгражда го от момента на първия кастинг, когато подбира нови стажанти, с умението си да оцени детското гласче, до мига, в който дирижира оперни певци – бивши хористи на сцената, заедно с детския хор.

Вярваме, че госпожа Теодора Димитрова ще се справи. Впечатли ни с професионализма си по време на прослушването и за диригент, но е необходимо време. Ние сме работили заедно едва 3-4 месеца, които са крайно недостатъчни както за нея, така и за нас.

Молим Ви, г-н Велев, помогнете ни да запазим институцията ДЕТСКИ ХОР на БНР! Позволете на Теодора Димитрова да попие от знанията и уменията на Маестра Караманова и да утвърди авторитета си сред децата през следващите два сезона, така че те да бъдат на нивото или дори още по-успешни от последния ни сезон, с който впечатлихме европейския и българския политически елит. Молим Ви, да помогнете да отпразнуваме 60-ия юбилей на ДЕТСКИЯ РАДИОХОР заедно като екип с Маестра Караманова и госпожа Димитрова! И след юбилейния концерт Маестра Караманова да предаде официално заветното си дело в ръцете на госпожа Димитрова.

С УВАЖЕНИЕ,
Певците от ДЕТСКИЯ ХОР на БНР

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови