Детските градини отварят врати от 22 май (видео)

Александра Маркарян 19 май 2020 в 11:40 5085 1

Снимка Министерски съвет

Детските градини и яслите отварят поетапно в периода от 22 май до 1 юни.

Това обяви днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на съвместна пресконференция с министъра на образованието Красимир Вълчев, държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и ръководителя на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Малко след края ѝ Министерството на здравеопазването разпространи и новата заповед на министър Ананиев, в която е записано, че детските градини и детските ясли остават затворени до 21 май включително, както и че се възлага на кметовете да създадат организация за работа на детските градини.

Общините ще вземат решение кой ден да отворят градините между 22 май и 1 юни. Кметовете ще имат последната дума по отношение на всички необходими условия, които трябва да осигурят, за да се гарантират здравето и животът на децата, каза Ананиев на брифинга.

"Очакваме малко да отворят в петък, предимно частни градини" - посочи министър Вълчев, като се позова на информация от Асоциацията на частните детски градини и частните училища. По-голямата част ще отворят следващата седмица, като преди това ще трябва да отправят запитване към всеки родител дали планира да пусне детето си на градина или ясла, допълни той.

Той апелира родителите да оставят децата си вкъщи, ако това им е възможно. Това е най-сигурната и безопасна среда за тях, подчерта министърът. "Въпреки че вземаме решение за отваряне на детските градини и детските ясли, не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да пуснат децата си. Епидемията и опасността далеч не са отминали", посочи Вълчев.

Проучване на МОН показва, че 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата си, но около 30% се колебаят. "Те чакат да чуят какво ще кажат специалистите, чакат нашия нашия апел. Това е нашият апел", каза отново той и напомни, че посещението на градина няма да бъде обвързвано с получаването на семейни и социални помощи.

От родителите няма да се изисква да представят медицинска бележка, че децата са здрави, посочи министър Ананиев. "Времето е малко, струпването ще е изключително голямо пред лаборатории и лекарски кабинети и така бихме затрудним отварянето на градини и ясли - обясни той. - Разбира се, медицинският контрол ще бъде сериозен. Първия ден в детските градини и яслите ще се мери температурата на всяко дете с живачен термометър, тъй като, знаете, че дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата."

Ще бъдат увеличени часовите интервали, в които децата се водят и вземат от детска градина, за да няма струпване. Децата ще се оставят пред входовете на сградите, ако не вали. Ако вали - в преддверието.

Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и споделена отговорност. В нея ще декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат в детската градина/яслата и че доброволно изпращат детето си, каза още здравният министър. Те ще декларират още, че са запознати с мерките, които се предприемат, длъжни са да ги изпълнят, подчерта той. Ако детето им има здравословен проблем, то няма да бъде допускано до градината или яслата.

А мерките ще бъдат следните: осигурява се физическа дистанция между групите, между учителите и между персонала и учителите, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстояние. На учителите ще бъдат раздадени предпазни маски или шлемове.

Не може да има дистанция вътре в групите, между децата, уточни Вълчев и допълни, че по-голямата част от времето децата следва да бъдат навън, където е по-безопасно.

Очакваме групите да са със средна пълняемост 10-11 деца, каза още той. В най-големите градове, включително София, може би те ще са между 12 и 18. Министърът очаква броят им да намалее с настъпването на летните месеци, когато традиционно в групите са на 50% от нормалната си средна пълняемост. Ако децата са повече, ще се направят подгрупи или реорганизация. Не въвеждаме изискване за максимален брой на децата, за да не стигаме до двусменен режим, обясни Вълчев.

Ако в градина или ясла се установи случай на заразен от коронавирус, ще има два варианта за реакция. Ако децата са отделени от останалите, под 14-дневна карантина ще се постави само съответната група. Ако не е било така, под карантина ще бъде поставена цялата градина, каза доц. д-р Ангел Кунчев в отговор на въпрос.

"Нямаме притеснения за децата и здравето им. Повече имаме за персонала и възможността децата да понесат инфекция в домовете си", коментира той.

Извадково изследване ще бъде направено на персонала в градините - посочи министър Ананиев. Ще бъдат обхванати може би на 1000 души в градините и яслите, за да проследим тенденцията в заболеваемостта, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4040

1

jovo

19.05 2020 в 16:10

И затварят една седмица по-късно. Тя една скарлатина като тръгне и не може да се изолира, та камоли това дето го изкарват библейски мор.