Дипломация и емоция: лекция от Сър Робърт Купър

Събитието е част от поредицата 'Мемориални лекции Джу', в памет на Юлия Гурковска

OFFNews 05 ноември 2019 в 13:41 1279 0

Център за либерални стратегии организира публична лекция Сър Робърт Купър, Дипломация и емоция, в памет на Юлия Гурковска (1945-2001).

Лекцията ще бъде изнесена на 11 ноември 2019, 18:30 часа, ФНТС - ул. „Г. С. Раковски“ № 108, зала 4, ет. 2, София. Модератор - Иван Кръстев.

Сър Робърт Купър e британски дипломат и бивш специален съветник на Европейската комисия за Мианмар и по въпроси свързани с Балканите. Участвал е в развитието на Стратегията за сигурност на ЕС и Иранското ядрено споразумение.

Роден и израснал в Кения, завършва Оксфорд и Университета в Пенсилвания.

През 1970 г. започва работа в британската дипломатическа служба и продължава кариерата си в Ню Йорк, Токио, Брюксел и Бон. Завръща се в Лондон и оглавява отдела за планиране на британското външно министерство. Бил е заместник главен секретар на кабинета на Тони Блеър, както и специален пратеник на Великобритания в Афганистан.

От 2002 година е съветник на върховните представители по външната политика на ЕС - Хавиер Солана и Катрин Аштън. Член е на Европейския съвет за външна политика (ECFR.eu).

Автор е на редица публикации и на книгата „Разпадът на нациите“ (Обсидиан, 2004, The Breaking of Nations, 2000), която печели литературната награда „Оруел“.

Центърът за либерални стратегии поставя началото на ежегодните "Мемориални лекции Джу" в памет на Юлия Гурковска през 2002 г. Джу беше член на управителния съвет и програмен директор в Центъра за либерални стратегии (1996 - 2001 г). Отдадена на киното и музиката, тя се присъедини към ЦЛС, след като обиколи света по море и беше началник на кабинета на първия демократично избран президент на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови