Дискриминация ли е право да се учи само редовно, но не и задочно?

OFFNews 29 януари 2018 в 21:24 4450 2

Снимка pixabay

Комисията за защита от дискриминация се самосезира за задочното обучение по специалност "Право".

КЗД се е самосезирала по доклад на Орлин Колев, който е член на Комисията. Повод за доклада е приетата с Постановление на МС Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право” и професионална квалификация „юрист”.

В доклада се посочва, че в чл. 3, ал. 1 на приетата нова наредба се регламентира обучението по специалност „Право” да се осъществява единствено в редовна форма на обучение.

Тази подзаконова регламентация, според Орлин Колев, силно стеснява използването на установените от чл. 42, ал. 10 от Закона за висшето образование форми на обучение – редовна, задочна, вечерна и дистанционна, като по този начин цели групи в обществото могат да се поставят в неравноправно положение. За сравнение: все още действащата наредба, освен редовна, предвижда и задочна форма на обучение.

В доклада се подчертава още, че установената редовна форма на обучение като единствено възможна на практика представлява ограничително условие за неопределен, но определяем кръг лица, които искат да се обучават в специалност „Право”. По този начин се изключва възможността работещи граждани или учащи се в други специалности да се обучават в специалност „Право”. Предвидената единствена редовна форма на обучение може да се разглежда и като ограничителна при упражняване правото на труд както за студентите, така и за преподавателите и би стеснила възможността в учебния процес да бъдат привлечени изявени в теорията и практиката специалисти.

В доклада се посочва още, че по този начин могат да бъдат различно третирани широки групи от лица по признаците лично положение, имуществено състояние, възраст и увреждане, като е възможно да бъдат засегнати и лица, носители на други защитени от закона признаци.

Вносителят на доклада, като изрежда и други аргументи в подкрепа на твърденията си, предлага на Комисията за защита от дискриминация да бъде образувано производство по казуса, в рамките на което да бъде установено дали изискването, разписано в чл. 3, ал. 1 на приетата нова наредба (с Постановление № 82 от 26 април 2017 г. на Министерския съвет, обн., ДВ, бр. 35 от 02.05.2017 г., в сила от учебната 2018 - 2019 г.) нарушава равенството в третирането, а оттам и антидискриминационното законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

30.01 2018 в 10:02

Само по три-четири умрели специалности се предлагат задочно на университет. Колкото да се водиш висшист с някоя от тях, без перспективи за реализация и възможност да научиш нещо полезно.