Днес е Мишкинден, не споменавайте гризачите

Църквата почита св. мчк Нестор, съимениците му празнуват

OFFNews 27 октомври 2019 в 05:22 3747 0

Църкватата почита днес св. мчк Нестор. Имен ден празнуват съимениците му, името е древногръцко и означава "завърнал се у дома" и "мъдър".  

Св. мъченик Нестор е момъкът християнин, за когото се говори в житието на св. Димитрий Мироточиви. Той победил любимия борец на цар Максимиан - Лий, заради което бил обезглавен. 

Според народните вярвания от 27 октомври започват мишите празници, българите го наричат Мишкинден. Мишките били голяма заплаха за реколтата и - за да се опазят от тази напаст, хората правели специални ритуали за омилостивяването или прогонването им. Легендата разказва, че когато Нестор убил гладиатора Лий, от корема на победения изскочили мишки и оттогава селскостопанските труженици нямали мира от белите им.

На Мишкинден най-старите жени във всяка къща замазвали с кал пред огнището и по ъглите на стените, за да замажат очите на мишките очите. При друг ритуал пък си зашивали полите на дрехите, за да зашият устата на цвърчащата напаст. Лошо се пишело на къща, където на този ден видели мишка – било знак, че в дома някой краде. 

Друг ритуал бил мишата сватба – хващали мъжка и женска мишка, слагали ги в украсена кошница, местният свещеник ги венчавал и после цялото село изпровождало младоженците, за да ги удави в реката или да ги изхвърли някъде далече, че да не могат да се върнат по старите си дупки. 

Народът вярва, че споменаването на думата "мишка" днес носи нещастие. 

Денят на св. Нестор е отреден за садене на лози край къщите и на овошки, които да красят красят дворовете и да дават сладък плод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови