Днес е меденият ден, Хари и Валентина празнуват

OFFNews 10 февруари 2018 в 06:57 3808 0

Църквата почита днес Св. Свещеномъченик Харалампий и св. Валентина. Имен ден празнуват Харалампи, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо. Съимениците на св. Валентина пък ще празнуват два пъти за седмица, защото ще черпят и на 14 февруари в деня на католическия св. Валентин.

Името на светеца означава "силен, могъщ". Той е покровител на пчеларите и меда.

На днешния ден народните вярвания забраняват домашната работа, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите на свобода, защото Свети Харалампий се приема като лечител на всички болести и рани. Медът пък се носи в храмовете за освещаване. Питка с мед присъства задължително и на трапезата, защото днес е меденият ден. 

Според друго поверие от днес земята се затопля и може да започне обработката й.

Св. Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и оздравяването му, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години. 

Света Валентина била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий. Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Заради тази постъпка тя е обезглавена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови