Добри Чинтулов влиза в конспекта за изпита след VII клас

Тестовете по български и математика вече ще включват учебното съдържание не от една, а от три години

Александра Маркарян 30 юли 2018 в 14:01 7500 0

Промени в конспектите за изпити след VII клас от предстоящата 2018/2019 г. обяви днес Министерството на образованието и науката. По български и математика учениците ще трябва да се готвят върху изучаваното в седми клас, а върху уроците от целия прогимназиален етап - пети, шести и седми клас. Изключение се прави за литературата - през 2019 г. произведенията ще са само от седми клас, през 2020 г. ще се включи и шести, а през 2021-а - и пети.

През учебната 2018/2019 г. за първи път основно образование ще се завършва в седми, а не в осми клас, затова и националното външно оценяване цели проверка на усвояването на материала от трите години, обясни Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование".

По литература седмокласниците ще трябва да подготвят и нов автор за изпита през юни 2019 г. - Добри Чинтулов, който влиза в конспекта с произведенията "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене". Той се включва на мястото на "Ниагара!..." от "До Чикаго и назад" от Алеко Константинов.

Вместо "Бай Ганьо у Иречека" учениците ще се подготвят върху "Бай Ганьо пътува".

Изпитът остава в познатия досега формат - два модула, първият от които е тест, а вторият - преразказ на непознат текст с дидактическа задача. Времетраенето му също не се променя - 60 минути за първия модул и 90 за втория, но изпитите ще започват от 10 ч., а не от 9.

По български ще има 14 теми, избрани чрез анкета, проведена сред повече от 5000 учители. Няма да бъдат включени "Залог и вид на глагола", "Видове подчинени изречения", "Фразеологични словосъчетания", "Пароними".

Резултатите от националното външно оценяване (НВО), които сега можеха да се включват като текуща оценка, вече ще бъдат част от свидетелството за завършено основно образование.

Вторият задължителен изпит от НВО - математика, също ще претърпи промени.

От лятото на 2018 г. тестовите задачи с предварително зададени 4 варианта за отговор ще са с една повече - 17, а задачите, изискващи разширен свободен отговор, изискващ пълно описание и аргументиране, се увеличават от 2 на 3.

По математика също конспектът ще обхваща три години, а не една - пети, шести и седми клас, като в него няма да бъдат включени "Линейни параметрични уравнения" и "Линейни параметрични неравенства".

На пресконференцията в МОН министърът на образованието Красимир Вълчев коментира и предложените промени в графика за учебното време и ваканциите за догодина (подробности за проекта вижте тук). Една от тях предвижда 2 януари да е учебен ден.

Решението не е окончателно, възможно е 2 януари да бъде обявен за почивен, за сметка на един ден от междусрочната ваканция, посочи министър Вълчев.

Той коментира и броженията, свързани с изместването на изпитите след VII клас през юни. Един от аргументите против това е по-топлото време.

Според Националния институт по метеорология и хидрология при БАН средната температура за месеца е 22-23 градуса, с други думи температурният аргумент не е достатъчно силен, отбеляза министърът и припомни, че и сега се учи през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови