'Домлян': ДФЗ не e спазил процедурата при избор на доставчици на мляко за училищата

Мартин Георгиев 12 октомври 2018 в 14:03 6495 0

Държавеният фонд "Земеделие" не е спазил наредбата, която определя начина на избор на доставчици на млечни продукти за учебните заведения.

Това заяви пред OFFNews Елеонора Велинова - собственик на млекопреработвателната фирма "Полидей", която произвежда млечните продукти "Домлян".

Тя обяви, че въпреки това дружеството няма да съди ДФЗ:

"Ще ги съдят родителите на тези деца, защото не знаят с какво ще ги нахранят тази година."

В четвъртък от фонда излязоха със становище по повод разследането на OFFNews за злоупотреби при разпределението на доставките на млечни продукти за училища и градини. От ДФЗ посочиха, че проверяват производителя „Полидей-2“ ООД за "предоставени недостоверни сертификати" при кандидатстването по схема "Училищно мляко".

От "Полидей" отричат да има проблем с техните сертификати за качество. "Няма такова нещо. Сертифициращата компания е дала становище. Как ние имаме актове за одобрение за 310 учебни заведения, ако сертификатите са невалидни? Това е противоречие на ДФЗ", заяви Елеонора Велинова.

Тя смята, че постъпилите сигнали срещу тях са от конкурентни фирми.

"Ние не доставяме за пръв път по тази схема. Години наред, от самото започване на схема "Училищно мляко", участваме чрез фирми-посредници. Тази година при процедурата на избор училищата, имайки предвид опита, който имаме, и качеството на продуктите ни, отново избраха нас. Това не беше добре за конкурентните ни фирми, които имат интерес да вземат всички доставки по програмата", категорична е Велинова.

На въпроса как си обяснява, че друг производител, който е представил по-малко сертификати за качество на млечните продукти, печели срещу "Полидей", Велинова отговори, че няма логично обяснение.

В свое разследване OFFNews разказа, че начинът на избор, регламентиран от закона, на бенефициентите по схема "Училищно мляко" не винаги е спазен.

Появиха се също съмнения, че някои от мандрите злоупотребяват със стандарта БДС, тъй като не фигурират в регистъра на географските означения на Патентното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови