Друг да ни провежда изпитите? Срам за Софийския университет!

Александра Маркарян 18 април 2018 в 19:48 24186 0

Срам за Софийския университет. Така проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация определя днешното решение на Академичния съвет да приема студенти по медицина с изпити, проведени от Медицинския университет в София.

Ето какво казва професорът пред колегите си в АС преди гласуването на предложението на ректора проф. Анастас Герджиков (репортер на OFFNews не присъства на заседанието, което СУ проведе тайно от медиите, но след края му получихме аудиозапис от наши източници):

"Казахме не един, не два аргумента, че такова едно решение е черно петно за СУ. От една страна, от гледна точка на имидж, на престиж на нашия университет това е изключително лошо, това е антиимиджово. При наличие на най-утвърдените в България факултети, които пишат учебниците по химия и биология (бел. ред. - Биологическият факултет и Факултетът по химия и фармация), ние стигаме до вариант друг университет да подготвя нашите изпити. Определено е срам за нас.

Изказвам това само за да се запише. Очевидно е, че ще бъде гласувано. Нека да бъде гласувано.

Има за мен и втора страна. Тя е финансова, тя е по-малко значимата. Такъв един изпит, проведен от друг университет, ще доведе, чисто технически, до по-малко кандидати за специалностите „Химия“, „Биология“ и „Фармация“ – това е очевидно. Второ, ще затрудни на чисто техническо ниво класирането. Ние знаем как се провеждат класирания – първо, второ, трето. Знаем, че механизмът е много сложен. Аз не се намесвам, тук има колеги, които го знаят по-добре, но ще бъде трудност голяма.

Още веднъж – абсолютно неразбираемо е, нямам никаква контратеза, защо факултетите, които провеждат тези изпити, тъй като са специалисти – това са авторите на учебници, правят това нещо безкористно, по най-добрия начин от години, трябва да предадат щафетата на друг университет и друг факултет. За мен е ясно, че тази политика, която провежда Медицинският факултет, е нещо като обособяване на университет в Университета,... който става абсолютно независим от всички останали факултети – такава е очевидно и това е целта".

Ако това бъде гласувано, би било едно позорно решение за Софийския университет, категоричен е и проф. Тодор Попов от Стопанския факултет и допълва, че ще му е любопитно дали АС ще го подкрепи.

„Мога да отговоря само за себе си. На предните две гласувания се въздържах, но сега сме стигнали до етап, на който ще гласувам „за“, казва ректорът Герджиков.

„Това и за мен е много смутително, като студент, който завършва Факултета по химия и фармация – присъединява се към мнението на двамата професори студентът Симеон Георгиев. – Вече съм омерзен заради това, че Академичният съвет на най-старото висше учебно заведение в България бива разиграван четвърти или пети месец заради амбициите на едни хора, които нямат никаква почва под краката си и не могат да ги аргументират. Това поражда съмнения в мен за неща, които не искам да се случват в университета, в който се обучавам, за зависимости, които не мога да разбера какво целят за благото на нашия университет. Ще гласувам „против“, категорично, и абсолютно се солидаризирам с проф. Попов, че това ще бъде пълен позор за Университета.“

До днешното решение се стигна заради неразбирателство между факултети на СУ кой да провежда традиционните изпити за прием в специалността "Медицина" - по химия и биология. Деканът и директор на Правителствена болница (официално УБ "Лозенец") проф. Любомир Спасов поиска Университетът да му разреши да провежда собствени изпити по двете дисциплини, различни от тези на Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация. АС отхвърли предложението му, в резултат на което през февруари Медицинският факултет обяви нулев прием за учебната 2018/2019 година. Това обаче има и финансови последствия - СУ да губи над половин милион лева през всяка година от периода на обучение на липсващия випуск. Последва нов неуспешен опит за прокарване на собствени изпити на МФ. Така, в крайна сметка, се стигна до днешния компромисен вариант - да има прием по медицина, но друг университет да изпитва кандидатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови