Дружество "Традиция" въстана срещу отнемането на оръжия антики

OFFNews 01 ноември 2019 в 13:22 2491 2

Снимка Добромир Видев

Протестно шествие срещу изземването на исторически оръжия премина през центъра на София. Облечени в хайдушки военни униформи, членове на дружество „Традиция“ преминаха по бул. "Витоша" от НДК до Министерски съвет. Те поискаха да се прекрати порочната практика да се изземват исторически оръжия.

„Идват органите, идват от служба КОС и казват - ние сме пратени по проверка и казват: Това и това оръжие вземаме съвсем официално“, коментира един от протестиращите.

„Явно ги е страх с предно пълнеща пушка да не стане нещо. Леко се страхуват от нещо, забраняват. А това са оръжия за културно-исторически възстановки, не е бойно оръжие. Да се запазят тези оръжия, не да ги гледаме утре по учебниците само“, каза друг протестиращ.

„Естествено, да се престане да се взимат оръжията. Трябва да останат и да се запазят тези оръжия, а не да ги гледаме утре по учебниците само“, добави трети.

От дружество „Традиция“ внесоха в МС петиция с искане иззетите при проверката оръжия да бъдат максимално бързо върнати и проверките на полицията на собствениците им да бъдат прекратени.

Причината за протестното шествие е акцията на МВР и ГДБОП в началото на октомври, при която са извършени проверки в домовете активни членове на регионалните клонове на дружеството.

„Това е удар по българското родолюбие“, каза Христо Йончевски от Регионалния клуб на дружество „Традиция“ в Троян.

„Въпросите, които излизат след едни такива активни проверки, са кой ги нареди, защо ги нареди. Явно някой се притесни от мащаба, който ние показваме с нашата активна дейност. Явно някой се притесни от това, че се издават книги на тема родолюбие“, добави той.

„Тези образци, с които ние разполагаме, са образци исторически. Нашата основна дейност е да покажем по нагледен начин исторически събития. По никакъв начин не са опасни. Ние сме български родолюбци и искаме нашите деца и хората в това наше българско общество да не забравят поуките от историята. Мисля, че проблемът не е оръжието, а нашата дейност“, каза Христо Йончевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

01.11 2019 в 19:58

Това не е работа на МВР, вервай ми. Напоследък не съм имал работа в службата КОС, но от години служителите там освен че са вменяеми и разбрани, и отлично разбират проблемите. При това наистина, не като пишман политичетата.

6145

1

kokoten

01.11 2019 в 17:19

Тъпотата в МВР е пословична....кой да се сети,че тия старци деца ще свалят властта със старите джепанета....може сега ще се появи Мутрата от някъде и ще спре тая глупост....каква тъпота....