Дупката на Кристал остава, протестът е излишен

Сменят почвата в неравния терен, ще садят 52 нови дървета в градинката

OFFNews 19 октомври 2018 в 12:14 5013 0

Градината „Кристал“ е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния характерен облик, които се запазва и с проекта за реновиране. 

Това обяви на страницата си във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод появили се информации, че дупката в градинката на Кристал ще бъде запълнена и камиони изсипват пръст в нея. 

В момента се отнема горния почвен слой, който е с намалени качества и се заменя с нов хумусен слой, който ще бъде затревен, обяснява Фандъкова. 

В градината „Кристал“ ще бъдат засадени 52 нови дървета - чинар, липа, кедър и смърч. 

Историята на вдлъбнатината на терена е интересна и документирана - през 1914 г. на мястото е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Заради войните, строежът не е реализиран и през 1927 г. денивелацията е оформена като част от парковото пространство на градината срещу Военния клуб. 

Във фейсбук пък вече е организиран протест "Фандъкова, излез от дупката! Веднага! в понеделник от 12 до 20 часа пред Столична община. Организаторът на протеста Владо Руменов съобщава, че "В момента тече засипването на историческата дупка зад паметника на Стамболов!". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови