Дупничани влизат в делото срещу ТЕЦ Бобов дол заради горенето на боклука

OFFNews 13 септември 2019 в 18:35 2585 0

ТЕЦ Бобов дол

Снимка greenpeace.bg

Вече 18 жители на Дупница id попълнили декларации за присъединяване към жалбата на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“, с която се иска съдът да отмени разрешителното, даващо право на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори до 96 тона отпадъци на ден, съобщава DenNews.bg.

Първото заседание по делото е насрочено за 14 ч. на 24 септември в Административния съд в Кюстендил. Тогава адвокат Станка Черкезова-Калайджиева ще внесе заявленията на гражданите за присъединяването им към делото като заинтересована страна, а съдът трябва да прецени дали 16-те дупничани ще бъдат конституирани като страна.

Едва около 20 дупничани са се включили в срещата, на която експертите обяснили рисковете от горенето на отпадъци в остарялата въглищна централа. Изгарянето на боклуците е започнало още миналата година, а от април т.г. вече има комплексно разрешително, което узаконява този процес. Експертите са обяснили, че горенето на отпадъци става без никакви инвестиции за обновяване на горивните инсталации, така че те да бъдат пригодени за въпросната дейност.

През последните седмици в крайните квартали на Дупница се усеща силна задушлива миризма, но след 20 ч., е посочила една от участничките. „Явно горенето става вечер, когато чиновниците по институциите вече са по домовете си и ние реално няма към кого да се обърнем. Затваряме прозорци и врати, и се надяваме вятърът да се обърне“, посочва още местната жителка.

Експертите са призовали за силен граждански ангажимент и натиск върху институциите, за да се постигне прозрачност и ангажираност от страна на отговорните. Присъстващите са обявили готовност за по-крайни мерки, м това число протести и пред екоминистерството в София.

Местните жители са поставили и друг сериозен проблем - горящото сметище над жк „Бистрица“, което е било закрито, но все още не е ясно кога ще бъде рекултивирано. На срещата е коментиран и въпросът за поведението на институциите, което позволява частните интереси да се поставят над обществените интереси и здравето на гражданите.

„Не са луди мутрите, дето вилнеят, виновна е държавата, дето им позволява. Не знам до колко сме способни да се противопоставим като граждани на случващото се, но не е нормално България да приема отпадъците на Италия и не знам си още кой и тук да става боклукчийската кофа на Европа“, посочва един от присъстващите.

На срещата за кратко се появил и служител на ТЕЦ „Бобов дол“, но не се представил за такъв. Той запитал каква е разликата между това, че гори сметището на Дупница и се горят отпадъци в ТЕЦ-а. След бурната реакция от страна на присъстващите обаче той се видял принуден да напусне.

Според издаденото от Изпълнителната агенция по околна среда разрешително ТЕЦ „Бобов дол" може да гори до 96 тона отпадъци на ден. На няколко пъти от ръководството на централата обявиха, че не изгарят отпадъци, защото все още нормативно издаденото разрешително не е влязло в сила и е разпоредено да бъде монтирана допълнителна измервателна система, която да отчита показателите при евентуалното използване на отпадъци като гориво.

Днес по време на парламентарния контрол екоминистърът Нено Димов съобщи, че се отнема разрешителното на фирмата за отпадъци „Феникс“ в Дупница, виновна за пожара под автомагистрала „Струма“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови