Два български черни лешояда отлетяха далеч на Север

OFFNews 22 април 2019 в 13:53 2490 1

Снимка "Зелени Балкани"

Четири черни лешояда, освободени от страната ни като част от проект „Светло бъдеще за черния лешояд”, вече са поели на различни посоки, съобщават от федерацията на природозащитни сдружения „Зелени Балкани”.

Те разказват за две от птиците – Злостен, освободен от волиерата в Котел, и Балкан, освободен от волиерата в природен парк „Сините камъни”, Сливен, които са избрали да останат в районите, в които са освободени и засега се справят добре, опознавайки новия си дом.

Другите два лешояда – Хуан и Кутелка, изглежда са пътешественици. Хуан веднага се насочил към Румъния, като се спрял близо до град Търгу Муреш.

„Ние побързахме да се свържем с местни организации, които да помогнат на младия лешояд. Колегите ни от Milvus Group, бяха много отзивчиви и веднага издириха птицата и организираха спасителна акция. Тъй като и четирите освободени лешояда са снабдени с GPS трансмитери, с които следим движението им, като част от процеса на адаптация на птиците, локализирането на Хуан бе достатъчно лесно”, пишат в сайта на федерацията.

Кутелка е продължила далеч на север, като кацнала чак в Украйна. Там тя отново е била наблюдавана от природозащитници, а след това е решила да се върне към България, като се изтощила в Румъния и спряла да си почине до град Фокшани.

„Колегите ни от Milvus Group, помогнаха за спасяването и на тази птица, за което сме им много благодарни.

Сега и двете птици са в безопасност в Румъния, а за нас предстои организирането на транспорт за връщането им в България”, се казва още в изявлението.

Реинтродукционната програма на черния лешояд е част от проект „Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/649, осъществяван с финансовия инструмент LIFE на Европейската общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови