Два радомирски квартала на воден режим от днес

OFFNews 18 май 2020 в 14:25 2872 0

От днес два квартала в Радомир минават на воден режим, съобщиха от ВиК Перник.

Радомирските квартали "Гърляница" и "Върба" минават на воден режим заради намаляване на водните количества във водоизточника, който ги захранва. 

Квартал "Гърляница" ще има вода от 6 часа сутринта до 24:00 часа вечерта, а квартал "Върба" по 24 часа в денонощие, но през ден. 

Междувременно авария остави без вода част от пернишките квартали "Изток" и "Калкас". 

От пускането на новия 13-километров водопровод от Мало Бучино авариите по водопреносната мрежа в Перник са ежедневни, а причината за това са голямото налягане, което се подава от София, и амортизираната ВиК мрежа.

В момента язовир "Студена" е пълен повече от половината, но жителите на града все още са на воден режим от 6 часа сутринта до 22 часа.

Към днешна дата водата в язовир "Студена" е 16 513 000 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб. метра. Притокът е 1735 л/сек., а разходът е 306 л/сек.

Въпреки проблемите по водопроводната мрежа в началото на месеца екологичният министър Емил Димитров определи новия водопровод като много добра придобивка в Перник, защото работи чудесно и доставя вода. Той обясни, че има спорове с хидроинженерите дали трябва да има още един резервоар, за да изравни налагането или да стане с клапан. "Тръбите в града са стари, но министерството е отпуснало 104 милиона да се ремонтират по Оперативна програма "Околна среда". Пари са дадени и за пречиствателната станция, както и за стената на язовира", разясни Димитров. Той добави, че пари са дадени и за оправянето на пречиствателната станция, както и за язовирната стена.

В края на март стана ясно, че фирмата, която се е заела с подмяната водопроводната мрежа е "Райкомерс". Тя прави подмяната с един нов метод – без цапане и загуба на ресурс и време. Тази технология не е с копаене, дори водата не се спира докато трае подмяната. Водопроводът се изгражда по безизкопен начин със сондажна машина, а пред всяка къща има предварително подготвени отвори, през които да бъде прекарано отклонението. Според работниците тръбите ще издържат 50 години, в зависимост от експлоатацията.

В края на миналата година пернишките домакинства минаха на воден режим, който започна на 18 ноември 2019 г., а причината за това е малкото количество вода в яз. "Студена". Месец по-късно водният режим става още по-тежък, като жителите на града вече имат достъп до вода само 8 часа на ден – от 14 до 22 часа. Ограничен достъп до вода имаха и други градове и села в област Перник. След като на 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от яз. "Бели Искър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови