Два са потвърдените случаи на морбили у нас, пациентите не са имунизирани

OFFNews 13 февруари 2019 в 18:57 2458 0

Два са потвърдените случаи на морбили у нас. Става дума за 37-годишна жена и 3-годишно дете. 

И двамата пациенти не са имунизирани, съобщи пред bTV шефът на детското отделение на инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров. 

„Заболяването е вирусна инфекция, вид шарка, силно заразно, което се предава по въздуха чрез аерозоли, продължава около седмица – 10 дни, като протича с температура, общо неразположение, специфичен обрив, който се разпространява отгоре надолу, силно зачервени очи, течащ нос. Особеното е, че това е заболяване, което засяга имунната система и в някои случаи може да доведе до тежки усложнения от страна на дихателната или на нервната система. Смъртността е 1 на 1000, т.е. на 1000 заболели от морбили средностатистически един загива”, уточни Мангъров.

Той обясни, че в някои случаи може да се получи късно засягане на мозъка - след 15 - 20 години.

По думите му едно от децата на жената с морбили не е имунизирано, като на въпроса защо, тя отговорила, че така е преценила. 

На въпрос за аргументите на хората, които не си ваксинират децата заради различни случаи на заболели след имунизации деца д-р Мангъров отговори, че най-често, когато тези случаи се разнищят, се оказва, че нямат общо с ваксините.

„Най-често проблемите са или при раждането, получило кръвоизлив или се задушило бебето, или нещо вродено, генетично заболяване, т.е. тези случаи нямат връзка с ваксините”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews