Двайсетина души поискаха оставката на Фандъкова

OFFNews 22 октомври 2018 в 13:24 3865 0

Двайсетина души се събраха на протест пред Столична община, за да поискат оставката на кмета Йорданка Фандъкова, заместника й по транспорт Евгени Крусев и главния архитект на София Здравко Здравков. 

Организаторът на митинга - художникът Владо Руменов, обясни, че ще внесе в общината писмо от името на подписалите го граждани. На протеста бяха общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева, група защитници на подсъдимите бивши кмет и зам.кмет на Младост Десислава Иванчева и Биляна Петрова, сред които Петър Кърджилов и др. 

В писмото, разпространено във фейсбук, от Руменов, пише:  

Госпожо Фандъкова,

Ние, граждани на София, искаме оставката Ви, както и тези на главния архитект на София, г-н Здравков и заместник кмета по транспорт, г-н Крусев заради цялостната ви дейност, защото:
- Позволихте презастрояването на София.
- Допуснахте високо строителство из централните части на София и закриването на гледката към Витоша от едни от най-емблематичните места в града ни – НДК, Младост, бул. България.
- Допуснахте сврехцентрализация на инвестициите в централната градска част за сметка на останалия град.
- Не решихте проблема с продължаващата липса на инфраструктура в някои периферни части на София.
- С бездействието си способствахте за унищожаването на редица архитектурни и археологически паметници в София.
- Противозаконно заменихте гранитния паваж, приет за паметник на културата със закон по софийските булеварди „Дондуков“ и „Прага“ с асфалт, независимо от общественото недоволство.
- Липсват над 4 млн. бр. от премахнатите от улиците павета за последните 10 години.
- Обществено достояние стана фактът, че в Столичния общински съвет има "тайна комисия", която „разпределя“ по непрозрачен начин обществените поръчки и създава заданията за тези процедури.
- Непрозрачно е как харчите парите от огромния бюджет на общината - за тази година той е 1.43 млрд. лв., от които близо половин милиард са за капиталови разходи, разбирай обществени поръчки, като в тази сума не влизат средствата, които се усвояват по различни европейски програми.
- Нямаше обществено обсъждане за реконструкциите на площад Славейков, Граф Игнатиев, градинката при храма Св. Седмочисленици и тази на Кристал, които се проведоха в условията на безпрецедентно опорочена процедура. Толкова повече те са неестетични и некачествени.
- Е цинично да разходвате средства за подмяна на хумуса в градинката Кристал, докато града ни тъне в мръсотия, разбити тротоари, мрачни подлези и тъмни улици.
- През последните години подозрително три фирми получават големите обществени поръчки в София за ремонти на улици и строителството на метрото - "Джи Пи груп", "Главболгарстрой" и "ПСТ груп".
- Общественото мнение е, че за някои от пространствата в столицата не се налагаше ремонт, което доведе до съмненията, че това се прави, за да се усвоят средства, вместо да се дадат на места, където това действително би било необходимо.
- В интерес на спешното „усвояване“ на средства от еврофондовете и при очевидна липса на добро планиране на ремонтите допуснахте едновременни ремонти на централни софийски артерии, с което за дълго затруднихте движението из града, създавайки неудобства за гражданите и търговците.
- За толкова години начело на града ни, не успяхте да създадете екип от компетентни и отговорни администратори, които да работят в името на града и неговото развитие, а не само за собственото си обогатяване.
- С всичко по-горе системно подменяте автентичният облик на родния ни град в условията на тежка корупция, което вече е дстояние и на европейските ни партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови