Две българки арестувани в Турция по подозрение в тероризъм (обновена)

OFFNews 27 юли 2017 в 20:30 7706 3

Две българки са арестувани в турския курорт Дидим по подозрение в тероризъм, съобщи БНТ, позовавайки се на агенция ИХА. 

Българките са майка и дъщеря, а заедно с тях е арестуван и британски гражданин.

Трите жени са разпитани от полицията. 

При разпита по-младата българка е обяснила, че е учила право в Холандия и Великобритания. Тя се запознала с британеца през 2015 г., а преди 10 дни пристигнали заедно на почивка в Турция.

Британецът заявил пред полицията, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си, съобщи БГНЕС.

В профилите в социалните мрежи на двамата са споделени материали, свързани с кюрдските милиции Сили за защита на народа - смятани за сирийския клон на забранената в Турция ПКК.

По данни на информационния сайт Haberler.com британският гражданин се казва Джозеф, приятелката му се казва Мира, а майка й - Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

От Министерството на външните работи съобщиха, че за момента не са им повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

От полицейския участък в Елефер са уверили, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност" в Айдън, уточниха от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7800

2

Симеон Симеонов

27.07 2017 в 22:58

Малко пресилено обвинение!
Поне според това, което се казва тук.
Ще поживеем и ще видим как ще се разви