Две китайски сдружения помагат на държавата в превенцията на коронавируса

Ирина Евгениева 05 февруари 2020 в 11:00 3204 0

За вчерашния ден през летище София са влезли 1763 души, от които петима китайци, които нямат висока температура, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на редовното заседание в Министерски съвет. 

Въпреки това тези граждани остават под наблюдение, уточни Ананиев.

В България действат две китайски сдружения: на студентите и на бизнесмените, които сами поемат грижата за гражданите си, които идват у нас.

„Тоест, след като минат през нашите термокамери, попълнят съответната листовка, въпросника и получат указанията от нашите здравни власти, ги посрещат с техен транспорт, не ги пускат в градския транспорт и ги завеждат до мястото, на което живеят, като 14 дни си ги наблюдават самите те. Това облекчава дейността на нашите власти“, добави той.

Здравният министър добави, че има засилено наблюдение на пазар „Илиянци“. Там има и училище, в което учат 30 китайчета. Децата са под непрекъснато наблюдение и са добре, допълни министърът.

За хората със съмнение за заразата

До обед ще получим информация за пробата за коронавирус на мъжа от Хасково, заяви Ананиев. За другите хора, за които имаше съмнение, че носят заразата, вече е установена отрицателна проба. Въпреки това ще останат под карантина за 14 дни.

Премиерът Бойко Борисов каза, че е разпоредил на МВР да помага на здравните власти. Министър-председателят похвали и двете китайски сдружения, като посочи, че помощта им облекчава наблюдението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови