Две комисии за ТЕЛК, обсъждат парите за гледане на дете през втората година

OFFNews 27 септември 2017 в 09:09 3405 0

Снимка бТВ

Реформата в ТЕЛК е на път, предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална. 

Целта е заболяването да се оценява от здравното министерство, а дефицитите, които пречат на човек да работи, от социалното, обясни министър Бисер Петков по бТВ. Комисиите ще са самостоятелни, ще има два етапа на оценка, уточни социалният министър. 

С 14 лв. ще се увеличат пенсиите от 350 лв. от 1 юли догодина. Индексирането е по швейцарското правило, отчитащо ръста на доходите и на инфлацията. 

От 1 октомври минималната пенсия става 200 лв. и това ще засегне 824 000 пенсионери. 724 000 ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% инвалидност става 230 лв. – средно около 16,67 лв.

Предстои отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии през 2019 г. Това е свързано с друга промяна в пенсионната формула - да отпаднат трите най-добри години, участващи в изчисляването на размера на пенсията. Косвен регулатор ще остане максималният осигурителен доход и пенсията ще зависи от осигурителния принос, уточни министърът. 

По повод детските надбавки и обезщетения Петков заяви, че за обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството, което е фиксирано на 340 лв., може да се промени и предстоят дискусии. По думите му идеята на по-ниското плащане е да стимулира майките да се върнат на работа.

Планът за деинституционализация на възрастните хора на социалното министерство предвижда 5 на сто от домовете за възрастни и хора с увреждания да се закрият в следващите 4 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!