Две медсестри и санитарка от болницата в Пещера са заразени с Covid-19

Петима медици заживяха в болницата, за да лекуват първите заразени в Пазарджишка област

OFFNews 24 март 2020 в 21:58 9842 1

Снимка В. Виделина

Областният кризисен щаб в

Всички четири новопотвърдени случая на пациенти с COVID-19 в Пазарджишка област са от Пещера, съобщиха на брифинг след днешното извънредно заседание на Областния кризисен щаб, цитирани от местния в. "Виделина".

По-рано днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви нови 16 случая в страната, 4 от които в Пазарджишка област. С това случаите в областта стават общо 7.

Четиримата заразени са контактни с първата регистрирана болна в областта - 72-годишна жена. Те са съпругът ѝ, две медицински сестри и една санитарка от болницата в Пещера. Днес са изпратени още 4 проби от болницата в Пещера на хора, които са били в контакт с другите двама заболели от града – на лекар, медицинска сестра и лаборантка. Пред МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ вече е поставен патрул, който да обезпечава карантината на Вътрешно отделение, допълва "Виделина".

Днешните установени заразени се чувстват добре и се намират в Пещера. Към момента общо 924 души са под карантина в област Пазарджик. Има три досъдебни производства за нарушаване на мерките за извънредното положение, както и три преписки в прокуратурата.

Междувременно в областната болница в Пазарджик вече са на елчение трима пациенти с коронавирусна инфекция. Това са две възрастни жени на по 72 години и 77-годишен мъж - и тримата от град Пещера.

За лечението им от МЗ са доставили две опаковки хлорохинов фосфат – медикамент, който по протокол се позлва за лечението на COVID 19. Неврологичното отделение на пазарджишката болница е преобразувано в изолатор на болни от коронавируса, като в него са инсталирани дихателен апарат и апарат за диализа. Ако нямат усложнения смятам, че изходът от лечението и на тримата пациенти ще е добър, е коментирал директорът на болницата д-р Красимир Темнилов. За да се грижат за тях в бившия хоспис над отделението вече живеят началникът му д-р Мария Пишмишева, две медицински сестри и двама санитари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови