Джамбазки: Смяната на времето да е еднаква за цяла Европа

OFFNews 13 октомври 2018 в 13:30 3284 0

Ангел Джамбазки

Смяната на времето трябва да е еднаква за Европа, коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

"Единствената правилна логика ме води към този извод. А кое време точно ще бъде избрано – „лятното“ или „зимното“, е тема, върху която е необходимо да разсъждават само и единствено лекарите, психолозите и икономистите. Всички други интерпретации, анкети, референдуми, лични чувства и страсти са не само излишни - те могат да се окажат и вредни за държавите членки на ЕС, за здравето на хората и икономиките в тези страни, аргументира се евродепутатът.

Представете си, че ние приемем „лятното“ време, каквато е и обществената нагласа, Румъния реши, че иска на „зимното“, а Гърция също на „лятното“. Сърбия и Македония така или иначе са на различно от нас – и какво става на Балканите, пита в позицията си Джамбазки. 

Земеделците искат на „лятното“, защото така е изгодно за земеделието, производителите също, защото работният ден може да започва от по-рано. Родителите и учителите обаче не са съгласни – искат „зимното“ време. Така децата и преподавателите ще отиват на работа по светло, а не „в тъмни доби“. Лекарите, обаче, правят съвсем други изводи и по двете теории. Заради една инициатива, която е в полза на гражданите на Съюза, но не беше добре обмислена от председателя на ЕК, се създават излишни междуособици. Нужно е не да се правят референдуми, седенки и тематични викторини, а задълбочен анализ от лекари, икономисти и психолози кое точно ще е най-доброто за хората и икономиките на държавите и ЕС, доплъва евродепутатът Джамбазки.

ЕК даде на всяка страна членка да реши дали да приеме лятното или зимното часово време. Няма вариант да се запази досегашната смяна на времето.

Обобщените резултати от официалното допитване на правителството сред гражданите у нас показа, че от гласувалите около 16 000 души 47,7% искат зимното часово време, 31,9 - лятното, а 20,4% са отговорили, че не могат да преценят. Решението на България още не е официално обявено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови