Джамбазки пита Еврокомисията за различния стандарт на храните в Европа

OFFNews 15 март 2017 в 14:44 2500 3

Евродепутатът Ангел Джамбазки ще пита Европейската комисия са разликата в качеството на храните в Западна и Източна Европа, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

В началото на март т.г. Джамбазки отправи питане до Европейската комисия относно защитата на потребителите.

Той настоява ЕК да обясни как възнамерява да се справи с драстичните разлики в състава на храните и как ще гарантира правата и здравето на потребителите в Съюза.

В питането си Джамбазки посочва част от регистрираните разлики. Опредена газирана напитка, продавана в немски магазин, е подсладена само със захар, а в Чехия - със сироп от глюкоза и изкуствени подсладители, като аспартам и ацесулфам. Масово разпространен студен чай в Чехия има повече изкуствени подсладители и 40% по-малко екстракт спрямо немската версия на този продукт. Верига хранителни магазини предлага на немския потребител пълнозърнест хляб с 59% съдържание на пълнозърнесто брашно, а на чешкия - с около 19%.

По повод притеснителните резултати и отбелязвания на 15 март Световен ден на потребителя Ангел Джамбазки декларира, че ще работи на европейско ниво за равен достъп до качествени храни на всички потребители в ЕС.

Това не е първият случай, в който Джамбазки поставя въпроса за състава на консумираните от европейците храни.

През януари той се обърна към ЕК и по повод използване на глицидилови естери на мастните киселини, открити в палмовите масла и палмовите мазнини, за които има доказателства, че са генотоксични и канцерогенни.

Според Джамбазки е нужно приемането на регулаторни мерки за ограничаване на наличието на рискови съединения с оглед на защитата на човешкото здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови