Джамиите отварят, вечерите ифтар остават забранени

OFFNews 15 май 2020 в 05:47 2568 0

Висшият мюсюлмански съвет възобновява петъчните молитви в джамиите в цялата страна. Масовите събирания в храмовете бяха забранени през март заради обявеното извънредно положение. 

От днес религиозните богослужения отново ще се отслужват, но при стриктни противоепидемични мерки, съобщи БНР. Решението предвижда още колективните молитви да се отслужват при спазване на социална дистанция от 1,5 мерта. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване. Религиозните проповеди по време на празничната петъчна молитва ще бъдат максимално кратки, а богомолците ще бъдат допускани в храмовете единствено с предпазни маски и след дезинфекция на ръцете. Преди и след молитва джамиите ще бъдат щателно почиствани.

Остава в сила забраната за провеждането на лекции преди и след молитва, както и организирането на различни форми на масови религиозни мероприятия като общите споделени вечери ифтар.

Висшият мюсюлмански съвет препоръчва тържествените молитви по повод празника Рамазан Байрам, който тази година ще бъде честван на 24-ти май, да се отслужват на открито. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови