Е-управление: Купуваш имот в София, не ходиш в Агенцията по вписванията

OFFNews 17 декември 2019 в 14:42 2563 0

Хората, които купуват имоти, от Нова година няма да трябва да ги регистрират в Агенцията по вписванията. Това ще става автоматично след изградената е-връзка на Столична община с агенцията. 

Това обяви кметът Йорданка Фандъкова при представянето на Стратегията за дигитална трансформация на София, която е изработена през последната година и половина. 

Над 150 електронни услуги ще предоставя Столичната община до две години, стана ясно от думите на шефа на агенцията за инвестиции и бъдещ зам.-кмет в новосъздаденото направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" Владимир Данаилов. В създаването на стратегията са участвали много компании от IT сектора, неправителствени организации и институции. Предстои стратегията да бъде внесена в Столичния общински съвет. 

В момента СО предоставя на гражданите и бизнеса 50 услуги, предстои те да бъдат модернизирани чрез въвеждане на нов начин на електронна идентификация и плащане, обясни Данаилов. Сега средно в София всеки гражданин губи пет дни годишно в административни процедури, целта е това време да бъде намалено на един ден и като крайна цел да отнема минути, посочи още Данаилов. 

Миналата седмица Столична община е сключила договор за консултантска подкрепа с Европейската инвестиционна банка, похвали се Данаилов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !