ЕС одобри по-леки мерки срещу чумата по дребните преживни животни в три области

OFFNews 18 януари 2019 в 16:27 2578 0

ЕС одобри ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването чума по дребните преживни животни в областите Ямбол, Бургас и Хасково, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

На 09 януари 2019 г. със заповед на изпълнителния директор Дамян Илиев, БАБХ ревизира по-строгия надзор и мерки в трите области, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта, наложени на страната ни с Решение на ЕК.

Със заповедта се въведоха облекчения за стопаните и се задължават официалните ветеринарни лекари да извършват на допълнителни клинични прегледи и издаване на ветеринарномедицински свидетелства при движение на дребни преживни животни.

В сряда Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съвместно с Европейската комисия (ЕК) представиха в Брюксел бъдещата стратегия и цели на страната за контрол на заболяването на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните.

Стратегията на БАБХ е да постигне общата цел за фермерите и българските ветеринарни власти – да се докаже и потвърди, че чумата по дребните преживни животни е овладяна на територията на страната ни. Това ще доведе до възстановяване на търговските взаимоотношения и партньорства с други страни и ще се върне доверието към българския стопанин, като се даде гаранция за здравния статус на животните и безопасността на продукцията им.

Клиничните прегледи и лабораторни изследвания ще продължат да се извършват в региона от официалните ветеринарни лекари, което е в изпълнение на Програмата за контрол на трансграничните заболявания. Програмата се изпълнява от март 2017 г. в страната и в рамките на нейното изпълнение заболяването бе открито.

БАБХ разчита на пълното съдействие от страна на собствениците на животновъдните обекти за дребни преживни животни за спазването на действащите мерки за превенция и контрол на болестта, с оглед възстановяване статута на страната, свободна от Чума по дребните преживни животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови