#EUProtects: НАТУРА 2000 и опазването на птиците

Мартин Георгиев 27 февруари 2019 в 09:12 4261 0

Снимка Светослав Спасов, www.NatureImages.eu

Царски орел

Цели 33% от територията на България попадат в териториитe на Натура 2000 - мрежата на ЕС от защитени природни обекти. По отношение на важните места за птиците процентите са 23. Българското дружество за защита на птиците е в основата на определянето им.

"Ние сме следвали няколко много важни принципа за България. Стриктно сме приложили критериите на BirdLife International за орнитологично важните места. Другият принцип, който спазихме, е да въвлечем в този процес всички експерти орнитолози в България. Получихме одобрение от Кеймбридж, както и от БАН", споделя Ирина Матеева от дружеството.

Ирина е активен природозащитник и участник в изграждането на Натура 2000 в страната. Тя е и един от героите в кампанията "ЕС: По-защитени заедно".

Снимка: Личен архив

"В момента работим по няколко проекта, финансирани от европейската програма LIFE, която подпомага опазването на природата. Такива са проектите ни за защита на на царския орел, египетския лешояд и червеногушата гъска", споделя Ирина пред OFFNews.

Според нея България е сред страните с най-уникална природа в Европа. Страната ни се нарежда до Испания по биологично разнообразие. За това има и конкретни причини. Икономическото развитие в Германия например допринася за това интензификация на земеделието там да се случи много по-отдавна. За сметка на това, в момента в страната успешно се работи за подобряване на състоянието на природата. "През България минава миграционният път Виа Понтика. Затова говорим за Европейски съюз и общи усилия за опазване на природата", казва Ирина Матеева.

Тя е категорична, че Натура 2000 не пречи на икономическото развитие. "На практика носи конкретни ползи за хората на място. Тя стимулира развитието на местен поминък и бизнес. При добро планиране на природосъобразен туризъм той може да генерира значителни приходи. Това е много широко застъпено в различни територии в Европа", посочва Матеева.

Снимка: БДЗП

Ирина е ангажирана с опазване на природата още от 90-те години. "Положихме доста усилия през последните 20 години и особено между 98-2007 г., когато основно се творяха законите, свързани с модерната природозащита и транспонирането на законодателството на ЕС в националното."

Повече за героите сред нас, които всеки ден с работата си допринасят за защитата и сигурността в ЕС, четете на сайта на кампанията #EUProtects и в OFFNews. Медийни партньори са още БНР и bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови