Един тон опасни отпадъци предадени в мобилен пункт в столицата

Инициативата е по повод Световния ден на околната среда

OFFNews 05 юни 2020 в 17:25 1855 0

Един тон опасни отпадъци бяха предадени за няколко часа в мобилен пункт на Столичния инспекторат на улица „Париж“ №5 в София. Инициативата е по повод Световния ден на околната среда.

Хора, които предадоха опасни отпадъци разказаха пред БНР:

„Донесохме стари лекарства, защото се бяха натрупали…Силикони, лепила, домакински работи…Надявам се, че се рециклират по правилния начин“.

Инспекторите днес ще вършат работата си, без да ползват автомобили, ще се придвижват пеша или с велосипеди, информира по-рано директорът на Инспектората Веска Георгиева:

„Всеки, който иска да се възползва, да предаде своите опасни отпадъци, като бои, лакове, лекарства, които не трябва да ги смесва с битовите отпадъци, да заповяда. Всеки районен инспекторат е предвидил да отдели няколко часа и да облагороди в своя район предварително набелязано място, което е замърсено - да се изчисти, да се посадят цветя“.

„Ако гражданите решат да отделят от времето си, за да почистят или облагородят определено пространство, могат да получат от нас консумативи: чували, ръкавици... Може да им дадем и бои, четки. Могат да ни намерят и като позвънят на телефон 02 987 5555“, посочи Георгиева.

В почистването на София днес ще се включат и деца с увреждания, а учениците от 6 -и и 7-и клас на столичното 120 училище ще пишат есе на тема „Как аз пазя природата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови