Едва 34% от българите са доволни от солидарността в ЕС в борбата с пандемията

Георги Савчев 27 май 2020 в 10:55 3849 1

Само 41% от българите са доволни от мерките на ЕС в отговор на пандемията от коронавирус, показва поръчано от Европейския парламент проучване.

Проучването е проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС (не са обхванати  Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Сондажът е ограничен до респонденти на възраст между 16 и 64 години (16-54 г. в България, Чехия, Хърватия, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия).

Трима от четирима респонденти във всички анкетирани страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса, като една трета от анкетираните (33%) също знаят какви са тези мерки. В същото време около половината (52%) от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че не са доволни от мерките, предприети до момента. Степента на недоволство е най-висока в Италия, Испания и Гърция и доста висока в Австрия и България.

Едва 34% от българите са доволни от солидарността между държавите членки на ЕС в борбата с пандемията. Най-високите показатели се наблюдават в Ирландия (59%), Дания (47%), Холандия (47%) и Португалия (46%). Респондентите от Италия (16%), Испания (21%) и Гърция (22%) са сред най-недоволните, последвани от гражданите от Австрия, Белгия и Швеция.

Същевременно 78% от българите са на мнение, че ЕС трябва да има повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавируса.  

Почти седем от десет респонденти (69%) във всички анкетирани страни искат по-силна роля на ЕС в борбата с кризата. Съгласието с твърдението е най-високо в Португалия и Ирландия, а най-ниско в Чехия и Швеция.

В отговор на пандемията европейските граждани искат ЕС да се съсредоточи предимно върху осигуряването на достатъчно медицинско оборудване за всички държави членки, разпределението на изследователски фондове за разработване на ваксина, пряка финансова подкрепа на държавите членки и подобряване на научното сътрудничество между държавите членки.

В проучването мнозинството (58%) от респондентите казват, че са изпитали финансови затруднения от началото на кризата. Като цяло, анкетираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, докато тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е най-малко вероятно да съобщят за проблеми.

Такива проблеми включват загуба на доходи (30%), безработица или частична безработица (23%), използване на лични спестявания по-рано от планираното (21%), трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и трудности при правилното и достойно качество на хранене (9%). Един на всеки десети казва, че му се е наложило да поиска финансова помощ от семейство или приятели, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Стик

27.05 2020 в 11:31

1. Путин: „В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя", 24.05.2017 г.;
2. „Русия заличи България от историята за писмеността, създадена от светите братя Кирил и Методий – това стана ясно от изложбата пред входа на Руския културно-информационен център в София, посветена на 24 май.“
3. „Едва 34% от българите са доволни от солидарността в ЕС в борбата с пандемията“;
4. „Българите най-много харесват Русия и Путин. Това показва международно проучване на Pew Research Center. Позитивните настроения към Русия в България са 73% - най-големите в света.“, 08.02.2020 г. (fakti.bg/world/444765-balgarite-nai-mnogo-haresvat-rusia-i-putin);
5. Проф. Иво Христов, депутат от БСП, флагман на русофилите: „80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват", 07.11.2017 г.;
Въз основа на по-горното може да се направи обосновано предположение, че 73% от дебилните най-много харесват Русия и Путин, а останалите 7% - ЕС.