Екологичният капацитет във Варненското езеро е надхвърлен многократно

OFFNews 26 май 2020 в 12:51 3178 0

Екосистемата във Варненското езеро и канала са пренатоварени още от 80-те години, тоест нейният екологичен капацитет е многократно надхвърлен. Това коментира пред БНР директорът на Института по океанология към БАН проф. Снежана Мончева.

Миналата седмица стана ясно, че водата във Варненския залив е силно замърсена заради спукана тръба с фекални води, а това доведе до стотици килограми мъртва риба.

Проф. Мончева обясни, че инцидентът със скъсаната тръба е фактор, който допълнително обогатява средата с органична материя, а това води до цъфтежа на фитопланктона, вследствие на което се наблюдава тъмното оцветяване на водата. 

Относно претовареният екологичен капацитет тя каза: "Ежегодно наблюдаваме цъфтежи, почти през цялото време на годината, и заморена риба."

Очаква се днес Басейнова дирекция "Черноморски район" да обяви резултатите от взетите проби от водата в района на езерото, където в момента се извършва ремонт на авариралия тръбопровод за отпадни води.

Кметът на Варна Иван Портних миналата седмица каза, че ремонтът на тръбата ще продължи месец, месец и половина като има готовност и за работа през нощта, за да може максимално бързо да се приключи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови