Еколози на протест: Един подпис ни дели от застрояване на Карадере

OFFNews 15 юни 2016 в 16:49 7776 3

Министерство на регионалното развитие и благоустройството предвижда да разреши застрояването на един от последните неурбанизирани плажове по Черноморието – Карадере, като одобри заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. 

Протест пред МРРБ се свиква в петък от 8,30 ч., съобщи "За да остане природа в България"

Управляващите обещаха, че последните незастроени плажове като Иракли, Карадере и Корал ще са "плажове за природосъобразен туризъм". Вместо да последват предложенията на гражданите за тяхното реално запазване чрез създаването на зона "В", която да е 1 километър непосредствено зад трите плажа и в нея също да се забранят всички дейности, свързани със строителство, правителството е тръгнало към окончателното унищожаване на плажовете по схема, твърдят еколозите.

Държавата разделя на части плажовете като Карадере, Иракли и Корал, слага ново име на по-голямата част от тях и оставя незастроено само малко парче от плажовете, на принципа „И вълкът сит, и агнето цяло”, предупреждават природозащитниците.

Така стана вече на Иракли, където част от плажа е обявена, че се казва „Вая“ и там вече има чадъри и шезлонги за 36 лева на ден. През изминалия уикенд природозащитници почистиха за 14 пореден път целия плаж Иракли.

Коалицията „За да остане природа в България” предупреждава, че регионалното министерство очевидно няма никакво намерение да ревизира заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. В него влизат като заварено положение всички незаконни устройствени планове, приети от общината без екологична оценка, и така се осигурява вече законното застрояване на цялата територия от Бяла до Шкорпиловци.

Всеки момент министър Лиляна Павлова може да подпише заповедта за одобряване на заданието и пускане на конкурса за изпълнител на новия общ устройствен план. „На един подпис разстояние сме от това да узаконят беззаконието и да застроят Карадере”, предупреждават природозащитниците в поканата за протеста. 

Кой си поръча да вземе под наем плажа Карадере, питат природозащитниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13546

3

BARAСK OBANANA

15.06 2016 в 19:44

Какви еколози. Еколози когато им платят. Къде бяха когато имаше инициатива да почисти България за един ден. Но тогава не се плащане. Пълни педали са тези еколози.